Berta Sándor

Februárban jelenhet meg először egy robotjogász a bíróságon

A fejleménynek egyáltalán nem örülnek az ügyvédek és a bíróságok.

A Donotpay vállalat a világ legjobb robotügyvédjének nevezte tavaly decemberben az azonos nevű fejlesztését, mert sikerült újratárgyalnia egy szerződést egy internetszolgáltatóval. Ennek során érveket és bizonyítékokat is felhasznált. A szoftver a jövő hónapban szintet léphet. A Donotpay eddig segített az embereknek különböző visszatérített összegeket megkapni, számlákat csökkenteni és parkolási bírságokat vitatni. Mindezek a folyamatok azonban online zajlottak. Februárban viszont a program először fog ügyvédként egy ügyfelet képviselni a bíróságon egy közlekedési bírság ügyében. Erről számolt be a tudósításában a CBS.

A mesterséges intelligencia egy okostelefonon fut majd a tárgyalóteremben és így hallhatja a bíróság érvelését. Ennek alapján a vádlott számára megfogalmazódnak a válaszok, amelyeket valós időben közölnek vele egy headseten keresztül. Így a vádlott pontosan tudni fogja, hogyan védekezhet. Felmerült ugyanakkor a kérdés, hogy de vajon jogszerű-e egyáltalán ez a fajta információátadás egy folyamatban lévő tárgyalás alatt? Egyes bíróságok engedélyezik a vádlottak számára, hogy hallókészüléket viseljenek, amelynek egyes változatai Bluetooth-kompatibilisek. Ebben az esetben a Donotpay által alkalmazott technológia legálisan használható. A teljes igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a Donotpay által kitalált rendszer az Amerikai Egyesült Államok bíróságainak többségében nem legális. Egyes államok engedélyeznék, ha minden fél beleegyezik, mások viszont teljesen betiltották.

Joshua Browder, a Donotpay vezérigazgatója kijelentette, hogy mivel első esetről van szó, ha a robotügyvéd elveszíti az ügyet, akkor átvállalják az összes bírságot. Azt, hogy pontosan mikor és hol kerül sor az úttörő kísérletre, még nem ismert, az ügyfél neve is titkos. Browder célja a jogi képviselet demokratizálása azáltal, hogy ingyenessé teszi azt azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak és bizonyos esetekben megszünteti azt, hogy az embereknek drága ügyvédekre kelljen költeniük. Ehhez persze az is kell, hogy a legtöbb bíróság elfogadja a módszert. Ez eltarthat egy ideig. A menedzser mindenesetre bizakodó, amin nem lehet csodálkozni, hiszen a megoldásra és az alkalmazott mesterséges intelligencia sablonokra támaszkodva több mint 2 millió ügyfélszolgálati vitát és bírósági ügyet nyertek meg magánszemélyek nevében intézményekkel és szervezetekkel szemben.

A módszert - aligha meglepő módon - egyáltalán nem támogatják az ügyvédek és az ügyvédi kamarák. "Amit mi próbálunk tenni, az a fogyasztói jogok automatizálása. Az új technológiák jellemzően először a nagyvállalatok kezébe kerülnek, a mi célunk pedig az, hogy először az emberek kezébe adjuk őket" - hangsúlyozta Browder. A szakember rávilágított a fejlesztés hiányosságaira és egyes esetekben a kifinomultság hiányára. "A ChatGPT nagyon jó a beszélgetések lebonyolításában, de a jogszabályok ismerete tekintetében borzalmas. Újra kell képeznünk ezeket a mesterséges intelligenciákat, hogy ismerjék a törvényt. Az alkalmazott technológia egy középiskolás diák, mi pedig jogi egyetemre küldjük" - szögezte le a Donotpay vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!