Berta Sándor

Csellót készítettek 3D-nyomtatóval

A hangszert mindössze 100 óra alatt alkotta meg két zenész.

A Sensio nevű cseh cég 3D-nyomtatóval készített csellókat értékesít. Két cseh csellista, Ondrej Kratochvíl és Jan Tobolík mindössze 100 óra alatt fejlesztette ki az első 3D-nyomtatású hangszert. A koronavírus-járvány és az azzal járó korlátozások problémákat okoztak a két zenész számára, mivel a cselló viszonylag hangos hangszer. Az otthon szükséges napi gyakorlatok nem mindenkinek tetszettek. Ráadásul, míg sok más hangszerből létezik elektronikus változat, amelynél a hangerő állítható, addig a cselló esetében ez eddig nem volt jellemző.

Kratochvíl és Tobolík ezért beszereztek egy 3D-nyomtatót, és 100 óra alatt megépítettek egy elektromos csellót. Mivel a hangszer nélkülözi a terjedelmes hangzó testet, alig több mint 2 kilogrammos súlyával meglehetősen könnyű és lényegesen olcsóbb, mint a hagyományos, teljesen akusztikus modellek. A hangot hangszórókon vagy fejhallgatón keresztül adják vissza. Az elektronika a hangszer jelentősen csökkentett méretű testében található.


A zenészek által alapított startup MyCello néven 1086 eurótól kínálja a vonós hangszereket, miközben a jó csellók még használtan is ennek az összegnek a többszörösébe kerülnek. A MyCello elnevezés arra utal, hogy a hangszerek a szokásos méreteken túl egyedi méretekkel, a megrendelő igényei szerint is elkészíthetők. Ez különösen fontos azon zenészek számára, akiknek már van csellójuk, mivel a testtartásuk és a játék közbeni mozgásuk általában erősen igazodik a hangszerük pontos méreteihez. Az eredeti cselló mindössze hat paraméterének mérése után a Sensio olyan elektronikus másolatot tud készíteni, amely ugyanúgy megszólaltatható, mint az ügyfél akusztikus hangszere, de sokkal könnyebben szállítható. Emellett a választható színváltozatok esetében sincs korlátozás.

A Sensio hangmintákat is nyújt videók formájában, továbbá pótalkatrészeket és tartozékokat, például vonókat szintén kínál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!