Gyurkity Péter

Szerényebb kivitelben Jön a GeForce RTX 4060

Az nVidia most lefelé nyit, egymás után szivárognak ki a gyengébb típusok főbb jellemzői.

A gyártó idei generációja kapcsán nemrég arról számolhattunk be, hogy kifejezetten horror árakon talál gazdára az RTX 4090, amely a család legerősebb tagjának számít. A napokban a GeForce RTX 4070 fontosabb részleteiről írtunk, ezt most gyors ütemben követi a még szerényebb példány specifikációja.

A legutóbbi beszámolóhoz hasonlóan ismét egy külsős forrás, ráadásul ugyanazon illető, adott hírt a GeForce RTX 4060 Ti elemeiről, amelyek egy rövidebb felsorolásban láthatóak. Eszerint a még szerényebb típus 220 wattos fogyasztással fut majd be, a megszokott CEM5-csatlakozóval, összesen 8 GB GDDR6-memóriával (vagyis itt már elhagynák a GDDR6X-memóriát), miközben a másodszintű gyorsítótár mérete mindössze 32 MB lenne. Mindenképpen érdekes azt látni, hogy az nVidia ilyen úton-módon fogja vissza a gyengébb típusok teljesítményét, ezen a téren most két fő húzásra számíthatunk, legalábbis a fenti lista alapján.

A korábban megszellőztetett RTX 4070-hez képest szembetűnik a CUDA-magok alacsonyabb száma, ez ugyanis 5888 helyett már csak 4352, ami eleve gyengébb erőt biztosít majd. Eközben azonban 192-ről 128 bitre vágják vissza a memóriabuszt, ami komoly mértékben befolyásolja a sávszélességet, egyértelmű tehát, hogy a szerényebb kártyát már kifejezetten az 1080p felbontáson futtatott játékokhoz szánják, míg a némileg erősebb példány már könnyebben megbirkózik majd az 1440p felbontással, hiszen ehhez nemcsak több memória, de nagyobb sávszélesség is rendelkezésére áll majd.

Azt még nem tudjuk, hogy a fenti grafikus kártyákat a cég pontosan mikor és milyen árakon dobja majd piacra, a debütálás azonban nem lehet már messze, erre jó eséllyel a januári CES alatt sort kerítenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Termékpozicionálás.
  • nlght #1
    Ekkora öngólt rúgni hogy lehet? Már a 1160-asban is 192 bit volt a sávszél, erre a 4060-ban visszavágják 128 bitig? Noooormális?