Gyurkity Péter

Alakul a GeForce RTX 4070

A puszta átnevezés mellett egy alapváltozatot is bemutatnának, szerényebb teljesítménnyel.

Az nVidia kapcsán az elmúlt hetekben mi is beszámoltunk arról, hogy a közeljövőben mutatkozik majd be az RTX 4070 Ti, amely jó eséllyel a gyengébb 4080 átnevezett változata lenne. A cég az első negatív visszhangokra reagált volna ezzel a húzással, most azonban további részletek futottak be, amelyek már két új típus részleteit mutatják meg nekünk.

Ezúttal is külső forrás szellőztette meg a várható újdonságokat, mégpedig egy rövid Twitter-bejegyzés formájában, ahogy azt megszokhattuk. Ebben arról olvashatunk, hogy nem pusztán a 12 GB memóriával ellátott RTX 4080 átnevezéséről van szó, emellett ugyanis befut egy még szerényebb változat, amely az RTX 4070 nevet kapná meg. A két új jövevény némileg eltérő felállással érkezik majd, hiszen amíg a memória esetében nem látunk majd jelentős különbséget (mindkét kártya 12 GB GDDR6X-memóriára támaszkodna, 504,1 GB/s-os sávszélességet biztosítva), a CUDA-magok száma már egészen más lesz. Ez utóbbi sorrendben 5888 és 7680 lenne, vagyis a 4070 Ti jóval nagyobb erőt biztosítana a vásárlóknak.

A fenti számok egyben azt is jelzik, hogy a jelenlegi generáció meglévő tagjaihoz képest is jelentősebb különbség lesz a két változat között, hiszen a 4070 esetében ezen a téren sem látunk majd komoly előrelépést, a 4070 Ti viszont jóval több egységet tartalmazna, mint a 6144 CUDA-magot felvonultató 3070 Ti. A jellemző fogyasztás ennek megfelelően alakul, a TDP ugyanis a két új kártyánál sorrendben 250 és 285 watt lenne. Azt persze még nem tudjuk, hogy a páros pontosan mikor mutatkozik majd be a nagyközönség előtt, erre azonban valószínűleg nem kell már sokat várnunk.

A hivatalos árak tekintetében sem látunk tisztán, viszont komoly lehetőségként merül fel, hogy az erősebb változat megtartja a 12 GB-os RTX 4080 korábban látott, 899 dolláros ajánlott árát – meglátjuk, hogy ez mennyiben lesz így.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!