Berta Sándor

Milliárdokkal támogatja a helyi chipgyártókat Kína

Mivel az Amerikai Egyesült Államok korlátozza az ázsiai ország hozzáférését a nagy teljesítményű chipekhez, ezért Peking a saját gyártási kapacitásait akarja bővíteni.

Kína az amerikai embargóra válaszul bővíteni akarja a hazai félvezetőgyártását: a tervek alapján átszámítva 143 milliárd dollár támogatást és adókedvezményt ad a következő öt esztendőben a helyi chipgyártóknak. A támogatások nagy részét a kínai ipar modernizálását célzó chipgyártó berendezések vásárlására fogják fordítani. Egy másik cél a kutatás és fejlesztés növelése. Ezekkel az intézkedésekkel a pekingi kormány azt szeretné elérni, hogy kevésbé függjön az importtól és ösztönözze a chipfejlesztésben és -gyártásban való nagyobb hazai részvételt.

Kína a hatalmas pénzösszeget többek között arra akarja felhasználni, hogy közvetlenebb ellenőrzést szerezzen a chipipar és a szükséges technológiák fejlesztése felett. Eddig a kínai chipgyártók főként nyugati beszállítóktól származó berendezéseket és technológiákat használtak, ami kiszolgáltatottá tette őket a szankcióknak. A szankciók miatt a kínai gyártók számára már nem lehetséges, hogy a legmodernebb, rendkívül keskeny, 10 nanométernél kisebb szerkezeti szélességű chipeket a saját hazájukban állítsák elő. Az ehhez szükséges berendezések többnyire japán, holland és amerikai beszállítóktól származnak, akik már nem szállítják rendszereiket az ázsiai államba.

A kedvezményezettek mind állami tulajdonú, mind magánvállalkozások lesznek az iparágban, nevezetesen olyan nagy félvezető-berendezéseket gyártó cégek, mint a NAURA Technology Group, az Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc China és a Kingsemi. A NAURA maró- és hőkezelő berendezései például csak 28 nanométeres és annál nagyobb chipeket, viszonylag kiforrott technológiákat tudnak előállítani. A Shanghai Micro Electronics Equipment Group Co. Ltd, Kína egyetlen litográfiai vállalata 90 nanométeres chipeket tud előállítani, ami jóval elmarad a holland ASML-től, amely már 3 nanométeres chipeket is készít.

A kínai tájékoztatási hivatal egyelőre nem kommentálta a kiszivárgott információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!