Berta Sándor

Jön az európai digitális igazolvány

Az Európai Unió tagállamai közös szabályokról állapodtak meg. Az új projekt paradigmaváltást jelent.

Az Európai Unió lépéseket tesz az állampolgárok és a vállalkozások által alkalmazható digitális személyazonosító igazolványok (eID) megalkotása felé. A tagországok megállapodtak a területre vonatkozó szabályokról. A program lényege, hogy a jövőben az állampolgárok és a cégek az Európa Unió teljes területén képesek legyenek digitálisan azonosítani magukat. A szükséges dokumentumot, amely gyakorlatilag egy digitális pénztárca és egy személyazonosító igazolvány ötvözete lesz, az okostelefonokra lehet majd feltelepíteni és azokon használni akkor, ha egy személy vagy egy vállalat a hatóságokhoz fordul valamilyen ügyben, kölcsönt igényel vagy digitális szolgáltatásokra regisztrálja magát.

Ivan Bartos digitalizációért felelős cseh miniszterelnök-helyettes és regionális fejlesztési miniszter az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Csehország nevében kijelentette, hogy a digitális technológiák nagyon megkönnyíthetik az életünket. A politikus meggyőződése, hogy az európai digitális személyazonosító pénztárca nélkülözhetetlen az állampolgárok és a társaságok számára. Véleménye szeirnt hatalmas előrelépés előtt állunk abban, hogy az emberek hogyan használják a személyazonosító és a hitelesítő okmányaikat a köz- és magánszervezetekkel való mindennapi kapcsolattartás során és hogyan veszik igénybe a digitális szolgáltatásokat. Mindezt úgy, hogy közben szilárdan megőrizzék az adataik feletti ellenőrzést.

Mielőtt a digitális személyazonosító igazolványt az egész Európai Unióban bevezetnék, az egyes tagállamoknak még meg kell állapodniuk az Európai Parlamenttel a közös szabályokról. Az Európai Bizottság az állam- és a kormányfők kérésére tavaly júniusban javaslatot tett a digitális személyazonosító igazolvány jogi keretére. A szervezet szerint jelenleg csak 14 tagországban használhatják az emberek országhatárokon átnyúlóan a nemzeti elektronikus személyazonosító igazolványukat.

A közös műszaki szabványokra épülő eID-rendszer keretében kiadott digitális pénztárcához szükséges a technikai architektúra létrehozása, a felülvizsgált rendelet végrehajtásának felgyorsítása, a tagállamok számára iránymutatás nyújtása és a széttagoltság elkerülése. Ennek érdekében egy olyan európai uniós eszköztárat is kidolgoznak, amely meghatározza a digitális pénztárca technikai specifikációit. A megoldásnak magas megbízhatósági szinttel kell rendelkeznie és támaszkodnia kell a vonatkozó és a meglévő, a kiberbiztonsági törvény szerinti tanúsítási rendszerekre vagy azok részeire. Az eID-rendeletet és a kiberbiztonsági törvényt teljesen össze kell hangolni és a tagországoknak ki kell jelölniük a digitális pénztárca tanúsítására akkreditált állami és magánszervezeteket. A végrehajtási időszak 24 hónap.

A kidolgozott szöveg azt is egyértelművé teszi, hogy a digitális pénztárca kibocsátása, a hitelesítésre történő használata és a visszavonása a természetes személyek számára díjmentes lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Cryalot #7
  The minister promises to "do everything" to reduce immigration
  Published 7 December 2022 at 14.07

  Migration Minister Maria Malmer Stenergard (Moderates) now states that she will "do everything necessary" for Sweden to have a reduced immigration.

  Maria Malmer Stenergard comes up with the outcome in an interview with Dagens Nyheter.

  - I am well aware that we are perceived as very harsh, but I would say that this policy is necessary if you really want to be humane towards those who have come here but have not really entered society, she tells the newspaper.

  https://www.dn.se/sverige/ministern-beredd-att-gora-allt-for-att-minska-invandringen/


  Nem igazán láttam olyan európai kutatást se amiben ne bukkantak volna fel "token" nevek, nagy a kontraszt kilencvenes évekhez meg évezredfordulóhoz képest a minőségről ne is beszéljünk.
 • Sir Cryalot #6
  Svédország egy érdekes állatorvosi ló mert ott azzal lehetett választást nyerni hogy kevesebb új szavazó legyen, és most el is hangzott egy női minisztertől a hangzatos ígéret hogy minden meglesz téve. Nem is értem hogy hogy működhetett ez az új szavazós séma, de amerikában ettől szerintem nem fognak már eltérni és nem is igazán várható. Néztem nemrég hogy mi ott egy menő "suburb" pl. Texas legmenőbb suburbjában IS indiai polgármester van.
 • kvp #5
  Igen, a filmben megjelenitett vilag a jelenlegi amerikai es EU-s vezetoseg celja. Minusz a forradalmarok, mert oket (a feher kozeposztalybelieket) mar az USA elnoke is belfoldi terroristaknak nevezte a legutobbi kampanybeszedeben.

  Egyebkent a kombinalt szemelyigazolvany es digitalis tarca az kb. ugy mukodne mint ma a szemelyi es a szep kartya, tehat digitalis jegybanki penzzel, amit csak arra kolthetunk el amire adtak es csak a megadott ido intervallumon belul (az idoben fel nem hasznalt penz elveszik, megtakaritani nem lehet belole). Ennek bevezetese az EU egyik kiemelt projektje, de egyelore csak az euro regioban. Ha ez kotelezoen telefonon fut az azert jo, mert az emberek foldrajzi pozicioja is ismert es ezt az ember csak a szemelyi igazolvanya es minden penze otthonhagyasaval tudja kikapcsolni. (ha ekkor igazoltatjak, akkor pedig rogton be is viszik)

  ps: Plusz ugyebar ha csak digitalis penz van, akkor egy tuntetonek sokkal konnyebb letiltani a teljes vagyonat, hogy meg ennivalot se tudjon venni. Ezt alkalmaztak nemreg Kanadaban is a kamionos tuntetesen resztvevokkel, illetve az oket otthonrol tamogato emberekkel szemben. Az EU szamara ez egy nagyon jo rendfenttartasi eszkoz lenne. Ki is akarna tuntetni vagy akar csak velemenyt nyilvanitani, ha tudja, hogy utanna egy filler nelkul marad es meg a lakhelyet is elvsztheti. (plusz ilyenkor nyugaton elviszik a gyerekeket allami gondozasba, amig a szulonek nem all helyre az anyagi helyzete, azaz az allam nem iteli eleg jo allampolgarnak, felteve hogy ezek fenyeben meg barki hajlando megkockaztatni, hogy alkalmazza)
 • M2 #4
  Mert most nem így van...
 • Sir Cryalot #3
  Na jön a Demolition Man :D


  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2022.12.08. 19:22:32
 • end3 #2
  Természetesen a digitális pénztárcánkban nem csak mi "turkálhatunk". A G-n, FB-n kívül mindenki más. De a legfontosabb, Brüsszel is! (Napi rendszeres "értékelés" lesz, hogy aktuálisan, - akár 100 helyen a világban, - "mennyit érünk".)
  Utoljára szerkesztette: end3, 2022.12.08. 14:28:19
 • Ellaberin #1
  Annyi digitális plasztikunk van már így is...Természetesen a hangzatos "Majd egy lesz és kivált mindent" IS helyet mindenre egy. Útlevélnek, forgalminak meg külön papíros.
  Értékelhető az irány, de ha az EU-s jogalkotási ütemet nézzük 2050-re lesz egységes, mindennek megfelelő ajánlás és már a tagállamoknak csak abban kell megállapodniuk, hogy ki és hogyan fogadja el ;)
  Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2022.12.08. 12:32:01