Berta Sándor

Elektronikus mediáció Szingapúrban

A tyúkperekben nem feltétlen kell drága ügyvéd és bíró, mert sokszor kis segítséggel a felek maguk is meg tudják oldani vitáikat. A távol-keleti városállamban már digitálisan is.

Szingapúrban az egymással vitában álló szomszédok a jövőben interneten is segítséget kérhetnek közvetítőktől, elérhetővé vált ugyanis az elektronikus mediáció - mindezt a helyi állami bíróság jelentette be. A változtatással Szingapúr azt szeretné elérni, hogy a bírók a jelenleginél kevésbé legyenek leterhelve kisebb fontosságú ügyekkel. Az elektronikus mediáció minden olyan helyi állampolgárnak elérhető, aki rendelkezik úgynevezett SingPass azonosítóval - ezzel érhetők el a helyi e-kormányzati szolgáltatások.

Ahhoz, hogy elektronikus mediációra kerülhessen sor, a vitázó feleknek és a közvetítőknek erről előzetesen meg kell állapodniuk. Az egyeztetést csak ezután szervezhetik meg, és olyan időpontot kell kijelölni, amely mindenkinek megfelel. Amennyiben a felek készek félretenni a vitájukat, akkor akár vissza is vonhatják a benyújtott kereseteiket vagy online beleegyező nyilatkozatot is tehetnek az igazságszolgáltatási rendszeren keresztül.

A felhasználóknak lehetőségük van arra is, hogy a kereseteiket bármikor online is benyújthassák, valamint az interneten keresztül kezdeményezhessék a beadványuk előzetes vizsgálatát, hogy kiderüljön, a dokumentum megfelel a szükséges követelményeknek. Emellett kiválaszthatják a nekik megfelelő időpontokat és online befizethetik a szükséges illetékeket. Van továbbá esetkereső funkció és az is megvizsgálható, hogy van-e benyújtva már kereset például egy bizonyos szolgáltató ellen. Ez utóbbi a szerződéskötések esetén lehet különösen hasznos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!