Berta Sándor

Elektronikus személyi igazolványt vezet be az EU

A kapcsolódó előterjesztést jövőre nyújthatja be a szervezet.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa és 2019. december 1-től az Európai Bizottság digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke a Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitungnak adott exkluzív interjújában kijelentette, hogy azt szeretnék, ha a jövőben minden európai uniós állampolgár elektronikus személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolhatná magát. Az ezzel kapcsolatos javaslatcsomagot várhatón jövőre nyújtja be a szervezet.

Az elképzelés az, hogy az Európai Unió így hozzon létre egy alternatív lehetőséget arra, hogy a felhasználók a világhálón is megbízható és biztonságos módon azonosíthassák magukat. Mindenki eldöntheti majd, hogy a régi, hagyományos vagy az új, elektronikus megoldást fogja-e alkalmazni. Az új rendszer előnyei mindenekelőtt a különböző szolgáltatások és platformok használatakor mutatkoznak majd meg.

Az Európai Unió állam- és kormányfői még október elején szólították fel az Európai Bizottságot arra, hogy 2021 közepéig dolgozza ki és terjessze elő az európai digitális azonosítási javaslatát. A politikusok a felvetést azzal indokolták, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a jövőben az emberek megtarthatják az ellenőrzést az online személyazonosságuk és az adataik felett. Emellett az elektronikus azonosítás hozzáférést biztosíthat a nyilvános, a magán- és a határokon átnyúló digitális szolgáltatásokhoz.

Magyarországon 2016 januárjában adták át az első új típusú, elektronikus személyazonosító igazolványt, amelyet elektronikus aláírásra lehet használni, valamint a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ximix #6
    Érdekes téma ez, engem is zavar, hogy kilóg a kártyás formából a forgalmi.
    Én speciel most megelégednék egy kicsi plasztik kártyával is.

    Az igazi az volna ha az autók is rendelkeznének valami azonosítóval a rendszámon kívül amit ellenőrzéskor a jard letud olvasni valamilyen elektronikai eszközzel, így a klónozós csalókat is tudnák szűrni.

    Ha minden adat felkerül egy kártyára az oké, csak akkor kell valami olyan mobilos felület ahol a tulajdonos, betudja regisztrálni a felhasználókat, anyu gyerek és az esetleges ideiglenes felhasználókat, x időtől, y ideig használhatja a cimbi, hogy rendőri ellenőrzésnél akkor klappoljon.
  • M2 #5
    Detto. Én már állandóra beraktam a forgalmit a kocsiba. Nem látom értelmét külön tartani. Még az életben nem hallottam olyan esetről, hogy a forgalmi fizikai távolsága megakadályozta volna az autó ellopását. Ugyanakkor szép büntetéseket lehet miatta összeszedni, a semmiért.
  • grobs #4
    A "felhő" egy buzz word. Az adataid Magyarországon most is központi nyilvántartásban vannak (KR). Ez nem jelenti, hogy nyilvánosak. Ha hozzáférhető lenne külső személynek akkor már kiszivárgott volna régen, hiszen több mint 10 éve így van. A beteg adataid korábban nem azonnal, de bekerültek, a többi adatod amit önkormányzatnál rögzítettek az azonnal megjelent a központi rendszerben is.
    Az orvosi adataid idén lettek online követhetőek. A magán praxisban elvégzett vizsgálatok eredményét is azonnal látod online, mert attól, hogy magán rendelés még OEP támogatású a kezelés. Korábban manuálisan rögzítették a támogatott kezeléseket ami néha elmaradt.

    Ahogy írtam a rendőr most is lekérheti minden adatodat, vagy az autód adatait a saját terminálján. Teljesen feleslegesen bohóckodunk könnyen hamisítható iratokkal, mert úgysem arra hagyatkoznak már régen.
  • grobs #3
    Ebből a forgalmi idegesít a legjobban. Eleve ott a nyilvántartásban, semmi pluszt nem ad papíron. Cserébe semmivel sem "kompatibilis" a fizikai mérete, így mindig külön kell hordani.
    Rendszám alapján minden adatot lekérhet a rendőr ... ahogy egyébként le is szokta. Egyik este a másik autóm forgalmiját vittem véletlenül, és adtam a rendőrnek. Simán tovább engedett miután lekérdezte központból az adatokat. Semmi értelme, hogy nálam kell lennie.
  • Tntmaxy #2
    Azt kihagytad hogy "és lőjük fel az egészet a napocskás felhőbe". :-)
  • M2 #1
    Kerüljön rá a jogosítvány, gépjármű forgalmi és biztosítási adatok is és lehessen okosórán is használni. Akkor azt mondom, megérkeztünk a XXI. századba!