Berta Sándor

A "hasában" akart chipeket Kínába csempészni egy nő

Az ázsiai állam nagyon szenved a chiphiánytól és a helyiek új módszerek alkalmazásától sem riadnak vissza azért, hogy így jussanak bevételekhez és enyhítsenek a helyzeten.

A kínai vámosok letartóztattak egy nőt, aki egy hamis babapocakba rejtve szeretett volna bejuttatni az országban számítógépes chipeket és okostelefonokat. A hatóságok közölték, hogy a nő Makaó felől próbált Zhuhaiba eljutni, a hamis babapocakban összesen 202 processzort és 9 okostelefont szállított. A szolgálatban lévő tisztviselők azért figyeltek fel rá, mert azt állította, hogy körülbelül öt-hat hónapos terhes, de nagy volt a hasa, és úgy nézett ki, mintha a harmadik trimeszterben lenne.

A mostani eset újabb jele annak, hogy mennyire virágzik a chipek kínai feketepiaca. Az ország a globális chipválság 2020-as kirobbanása óta tartó hiánnyal küzd. Az Amerikai Egyesült Államok által bevezetett szankciók, amelyek számos vállalatnak megtiltják, hogy bizonyos alkatrészeket Kínába értékesítsen, tovább súlyosbítják a helyzetet. Az átfogó korlátozások ugyanis érintik a csúcskategóriás félvezetők és chipgyártó berendezések Kínába irányuló exportját, részben azért, hogy megakadályozzák azok katonai célú felhasználását. A hatalmas kínai feketepiacot közvetítők százai alkotják, akik még az elavult processzorokat is az eredeti ár akár 500-szorosáért értékesítik szerte az országban.

A lefoglalt okostelefonok iPhone készülékek voltak, aminek az az oka, hogy az Apple modelljei a magas vámok miatt Kínában lényegesen drágábbak, mint Hongkong vagy Makaó különleges közigazgatási területén. A nőt egyébként még november 25-én tartóztatták le, de az eset csak most hozták nyilvánosságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!