Gyurkity Péter

Alakulóban az Apple M2 Max

A cég soron következő chipje vegyes eredményeket mutat egy friss mérésben.

Az Apple kapcsán az elmúlt évben többször olvashattunk a saját, házon belül fejlesztett új chipek teljesítményéről, azok piaci megjelenéséről. Legutóbb arról írtunk, hogy 3 nanométeren jönnének a friss fejlesztések, most azonban egy benchmark-eredmény szivárgott ki, egy eddig piacra nem dobott típusról.

A Geekbench saját adatbázisában bukkant most fel a friss eredmény, amelyben már egy Mac14,6 jelzésű számítógép teljesítményét vehetjük közelebbről szemügyre. Ez minden valószínűség szerint már az Apple M2 Max típust takarja, amelyet hivatalosan még nem jelentettek be, felbukkanása viszont a közeljövőben valószínű. Az eredmény meglehetősen vegyes, hiszen az egyetlen mag erejét felmérő teszt alapján a puszta erő picit az eredeti M2 szintje alatt marad, viszont a Max a maga több magjával nyilván sokkal jobban szerepel a többszálas mérésekben – a friss példány ugyanis összesen 12 egységgel jelenne meg a piacon, miközben az M2 eredetileg 8 maggal rajtolt el. A különbség igazán az M1-hez képest lesz jóval nagyobb, bár az is világos, hogy mindegyik példány alaposan lehagyja a 2020-as, még Intel-chipekre épülő iMac-konfigurációt.

A fenti tesztben érdekes módon 3,54 GHz-es órajel bukkan fel, mégpedig összesen 96 GB memória társaságában, amely óriásinak mondható. A szoftveres oldalon az eddig be nem mutatott macOS 13.2 fut, vagyis több kérdőjel maradt még a méréssel kapcsolatban. Azt persze még nem tudjuk, hogy az M2 végül milyen nevek és eltérő jellemzők alatt lesz majd elérhető, a közvetlen előd esetében viszont 4 különböző példányt (M1, Pro, Max és Ultra) mutattak be, ezen a stratégián pedig valószínűleg nem változtatnak majd. Ahogy említettük, a soron következő fejlesztések már 3 nanométeren futnának be, ez erre vonatkozó megrendelést az Apple már a nyár folyamán leadta a TSMC-nek.

Az új sorozat várhatóan a teljes Mac-vonalat lefedi majd, meglátjuk, hogy 2023 során hogyan alakulnak a pontos részletek és jellemzők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!