Gyurkity Péter

Megjöttek az Apple M1 erősebb változatai

A vállalat két új chipről rántotta le a leplet, néhány további friss termékkel egyetemben.

Az elmúlt hónapokban már olvashattunk az Apple M1 lehetséges utódairól, azok részleteiről, a két új jövevényről viszont a cég most hivatalosan is lerántotta a leplet. Ezt további megoldások követték a sorban, így több területen friss fejlesztéseket kínálnak a felhasználóknak.

A cég, amely a játékok terén gyakorlatilag mindenkit lemosott a pályáról, a napokban kerített sort a legújabb Unpacked-rendezvényre. Ennek során több új megoldást is bemutattak, bár egyértelműen a két chip kapta a legnagyobb visszhangot. A bejelentésben arról olvashatunk, hogy az M1 Pro már 33,7 milliárd tranzisztort tartalmaz, ezzel kétszeres előrelépést nyújt az elődhöz képest, míg a grafikus vezérlőnél már éppen kétszer nagyobb erőt vonultat fel.

A chip 8+2 magot kínál, a GPU 16 egységre épül, ezt viszont az M1 Max még jobban meghaladja, hiszen ez utóbbi példány 57 milliárd tranzisztort, ugyanazon magokat, ám kétszer nagyobb memória-sávszélességet és memóriát, valamint 32 egységre támaszkodó GPU-t kínál. A cég állítása szerint az M1 Max az átlag laptopchiphez képest 1,7-szer nagyobb sebességet kínál, mégpedig 70 százalékkal alacsonyabb fogyasztás mellett, de a legerősebb riválishoz képest is nagyjából azonos szintet kínálnak, miközben az étvágy 40 százalékkal kisebb.


A két új megoldás egyelőre kizárólag a Mac-számítógépekben válik elérhetővé, ez a vonal pedig most nagyjából féltávnál tart a két évre tervezett átállási folyamatban. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy most a 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro modelleket frissítették, ők a 13 hüvelykes példányt követik a sorban, Liquid Retina XDR-kijelzővel, október végi megjelenéssel, 2000 és 2500 dolláros áron. Eközben azonban az AirPods harmadik generációja is bemutatkozott, ez új kialakítással és hosszabb üzemidővel jelenik meg, szintén a hónap végén (október 26-án), 180 dolláros áron. A HomePod mini új színekkel bukkant fel, ez novemberben rajtol majd el, 99 dollárért.


Az Apple Music Voice Plan eközben már a 90 milliós tárházra épülő előfizetéses zenei szolgáltatásként jelenik meg, havi 5 dolláros áron, a Siri funkcióira építve, bár az első körben a platform csak 17 országban lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #2
    Szerintem nem az airpods pro-t váltja az airpods. Nekem memóriahab vált be vezetékes earphone-al. Ráadásul úgy hogy még nincs is szellőztetése mint a pods pro-nak (így faszán kiszigetel egy gamerlaptopot mert nem kúszik be rajta így zajszűrés se kell) . Szilikon nyilván csak akkor jó hogy ha a füled formájához van kiöntve de akkor nagyon.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2021.10.21. 10:34:25
  • monk00 #1
    Már nagyon vártam az új macbookokat, és az airpodsot. Megvárom a teszteket, aztán meglátjuk hogy érdemes e váltani a 16-os ról. Az airpods egyértelmű. Nekem a pro van, de valahogy nem tudtam kibékülni hogy a fülembe kell dugni a harangokat. Nekem kicsit kényelmetlen. Nem tudtam hozzászokni. Inkább lemondok az aktív zajszűrésről a kényelem kedvéért