Berta Sándor

Tokióban él vissza­vonultan az Alibaba társalapítója

A menedzserről sokáig szinte semmit sem lehetett tudni. Nyíltan kritizálta a kínai pénzügyi felügyeletet, ezután örülhet, hogy szabadlábon maradt.

Jack Ma 2019 szeptemberében távozott a legnagyobb kínai internetes kiskereskedelmi vállalatnak számító Alibaba éléről. Az üzletembert addig világszerte a cég arcaként ismerték. A kínai konszern társalapítója 2018 szeptemberében, az 54. születésnapján beszélt először visszavonulási terveiről, hogy jótékonysági és oktatási tevékenységére összpontosítsa erejét. A menedzser, eredeti kínai nevén Ma Jün. 17 társával együtt 1999-ben hozta létre az Alibabát. A technológiai szakképzettséggel nem rendelkező volt angoltanár két évtized alatt a világ egyik legismertebb és Kína egyik legtekintélyesebb társaságává fejlesztette az Alibabát.

A Financial Times most azt írta, hogy az 58 éves Jack Ma közel 6 hónapja él a családjával Tokióban. A bujkálást az indokolhatja, hogy Peking keményen fellépett az ország nagy technológiai vállalatai, valamint a legbefolyásosabb és leggazdagabb üzletemberei ellen. A milliárdos 2 éve alig mutatkozik a nyilvánosság előtt, miután egy sanghaji csúcstalálkozón bírálta a kínai szabályozó hatóságok hozzáállását a technológiai cégekkel kapcsolatban. Az Alibaba társalapítója úgy vélte, hogy ezek a hivatalok szabályosak megfojtják az innovációt.

A menedzserről a tavalyi esztendő elején egy online videót tettek közzé, amelyet egy elemző "túszvideónak" nevezett, a világ pedig találgatott arról, hogy mi lehet Jack Mával. Most kiderült, hogy az üzleti ügyek mellett a társalapító azzal tölti az idejét, hogy Japánban gyógyfürdőket és síparadicsomokat látogat, emellett az Amerikai Egyesült Államokba és Izraelbe is tervez utazásokat. Általánosságban azonban azt mondják, hogy nyilvános tevékenységét a minimálisra korlátozta.

A menedzser nettó vagyona több mint a felére, közel 50 milliárd dollárról 21,7 milliárd dollárra csökkent. Ennek oka, hogy a szabályozó hatóságok célzott intézkedéseket hoztak a kínai technológiai birodalma ellen, többek között megakadályozták az Alibaba online fizetési leányvállalata, az Ant Group 34 milliárd dolláros tőzsdei bevezetését. A jelentések szerint Ma kijelentései felbőszítették Kína vezetőjét, Hszi Csin-pinget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #18
  Rögzítsük hogy Tetsuo ismért nem tudta konkrétummal alátámasztani a konteóját. Csak az általa folyamatosan bekajált fakenews oldalakat linkjét tudja felmutatni. Nincs új a nap alatt, ez egy a tradicionális konzervatív hívő vitaszínvonala.
  De tegyünk még egy próbált:
  Mondjuk azt hogy elolvastam, de nem találtam ott olyat ami igazolná az állításod. Beidéznéd esetleg hogy megvilágosuljak? (tudod ahogy a bibliából is szoktak idézni)
  (nyilván nem fogja, csak rúgtam bele még1et a móka kedvéért)
 • Tetsuo #17
  Attól tartok, agykapacitásodhoz és primitív világképedhez nem lehet leredukálni a válaszokat és nem néhány mondatról van szó. Olvass és olvass, hogy megvilágosodj. Tálcán van felkínálva a sültgalamb, de elvárod, hogy meg is rágják helyetted. Undorítóan viselkedsz.
 • defiant9 #16
  " Minden ott van."
  Várom a beidézett 1-2 mondatot(a tényeket), ha ott van akkor szimpla ctr-c ctrl-v.
  De ez valahogy soha nem sikerül, nyilván mert nincs ott semmi ami beidézhető lenne, csak a konteózás.

 • Tetsuo #15
  Már megint hazudsz. Minden ott van. Többször írtam neked, olvasd el Csonthegyi Szilárd cikkeit a kuruc.infón. Azután egyet fogsz érteni velem, addig meg csak mellébeszélsz, tagadsz és gyűlölködsz.
 • defiant9 #14
  "Ott vannak a hivatkozások."
  Nincs ott a kért adat:
  Kérek egyértelmű tényszerű bizonyítékokat(1-2 mondatot beidézve, és az azt tartalmazó dokumentum referenciát (ami nem egy kívülálló vélemény hanem hiteles forrás) a héttérhatalomról/behódolásról.
  Várom a beidézett mondatokat ami alátámasztja az állításod. Ha valóban van ilyen majd azután megnézem a forrást, de szinte biztos hogy nem lesz, sosincs, szokás szerint csak a szélsőjobbos propagandát tolod.
  Ahogy előre megmondtam, ismét csak beigazolódott hogy Tetsuo a kinyilatkoztatáson túl már nem tudja alátmasztani az állítását. Ilyen primitív vitakultúrával bír (már ha ezeket a beböfögésit annak lehet minősíteni).
 • Tetsuo #13
  Ott vannak a hivatkozások. Miért nem nézed meg?
 • defiant9 #12
  "eleve nem kerülhet olyan ember, aki nem hajol meg bizonyos elvek és emberek előtt"
  Kérem konkrétan(tényszerűen) hogy mondjuk Elon Musk vagy Jeff Bezos ki és milyen elvek előtt is hajolt meg! Hol tettek ígéretet a zsidóság támogatásáról? Mivel támogatták azt?

  " a többi mind behódolt a cionista, szabadkőműves háttérhatalomnak"
  Ezt honnan lehet tudni? Kérek egyértelmű tényszerű bizonyítékokat(1-2 mondatot beidézve, és az azt tartalmazó dokumentum referenciát (ami nem egy kívülálló vélemény hanem hiteles forrás) a héttérhatalomról/behódolásról. Enélkül csak konteózol.

  Vélhetően itt ér véget az érvelés ugyanis jól ismert hogy Tetsuo csak a kinyilatkoztatásig jut csak ell, állításait már nem tudja alátámasztani, kontós hívő. Esetleg benyögi hogy erre neki ennyi ideje volt. Valójában a szélsőjobbos propagandaterjesztés a burkolt célja, és ezt akkurátusan meg is szokta tenni.
 • Tetsuo #11
  Amerikában adott (elitnek nevezett) közösségekbe eleve nem kerülhet olyan ember, aki nem hajol meg bizonyos elvek és emberek előtt, ígéretett téve a zsidóság támogatásáról. Ha véletlenül mégis odakerülne, kicsinálnák így vagy úgy.
  Meglehetősen infantilis az, aki szerint a két nagy párt választhatósága szabad választást jelent. A két nagy párt a háttérben egy.
  Ugyanúgy hazánkban a volt átkos rendszer kitartottjai és azok leszármazottai alkotják ma a gazdasági és politikai "krémet". Bármilyen ellentétpárt megvizsgálva láthatjuk, nagy pofájuk van, sarat dobálnak egymásra, de a háttérben, a lényegi kérdéseket illetően egy brancs mind.
  (Ebbe zavart bele eleinte a Jobbik - amit megfúrtak, szétvertek -, majd most a Mi Hazánk Mozgalom.)
  Németország, Anglia, Franciaország és a többi mind behódolt a cionista, szabadkőműves háttérhatalomnak. Amit persze le lehet tagadni, de ahelyett illene elolvasni Raffay Ernő témát célzó kutatómunkáit vagy legalább a jéghegy csúcsát felfedő, kiindulásnak alkalmas amerikai könyveket, cikkeket a "hirhedt lobbiról". (Link1, link2 a számtalanból.)
  Egyébként meg az állítólagos propaganda hamisítvány Jegyzőkönyv igazáról és a fenti "konspirációs teóriáról" a történések is lerántják a leplet, hiszen lépésről-lépésre beigazolódnak.
  Nem mellesleg a kuruc.infón van milliónyi felfedett eset és elfogulatlan kutatáson, tényadatokra mutató hivatkozások tárházával alátámasztott temérdek kutatás, ami előtt lehet játszani a süket és vak majmot, csak nem érdemes.
  A cancel culture-t is le lehet tagadni a nyilvánvaló létezése és brutális károkozása ellenére. (Link1, link2, link3.)
  Méghozzá azért nem érdemes, mert ha az ember elfordul az igaságtól, azzal önmagának árt a legtöbbet, ráadásul erre valószínűleg akkor döbben majd rá, mikor már késő lesz.

  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2022.12.04. 00:37:56
 • defiant9 #10
  "Bizony a világon MINDENÜTT így megy ez."
  Nagyon nem. Az amerikai top cégtulajdonsok alapvetően nincsenek ilyen szintű politikai kontroll alatt. De persze nyugodtan hozhatsz példát hogy valaki az állampárt kritizálása miatt hasonló sorra jutott. Ott bukna ugye a mutatvány hogy Kína, Oroszország, vagy Orbánisztánnal szemben nyugaton nem egypártrendszer van, 4 év konzervatív/republikánus hatalom után jöhet 4 év liberális/demokrata kormányzat. A politikusokkal persze mindenütt jó jóban lenni(lobbi), ezért a cégek gyakran két vasat is tartanak a tűzben, mindkét oldalt támogatják.
 • Tetsuo #9
  Néha kidughatnád fejed az elefántcsonttoronyból meg a HVG lapjai közül. Bizony a világon MINDENÜTT így megy ez.