Gyurkity Péter

Bevizsgálja a hibás 4090-kártyákat az nVidia

A partnerek által legyártott példányokat hívják vissza a tápcsatlakozók megolvadása miatt.

Az nVidia friss generációjáról, annak legerősebb példányáról nemrég azt írtuk, hogy annak fogyasztása nagyjából 490 wattnál tetőzik, valódi erőműről van tehát szó, bár a korábban emlegetett 600 wattos szintet egyelőre nem igazolták vissza. Az utóbbi napokban azonban több felhasználónak is meggyűlt a baja az új kártyákkal, ezért most a cég komoly lépésre szánta el magát.

Az egyik pórul járt vásárló beszámolója alapján ő egy cserepéldányt kapott a Gigabyte jóvoltából, eközben azonban tovább csordogáltak az újabb fotók és részletek. Ezek szerint számos további változatot érint a probléma, amely tulajdonképpen a szintén méretes 12VHPWR-csatlakozót érinti, jó eséllyel az abban alkalmazott kábelek egymáshoz való közelsége, a nagy szögben való meghajlítás, esetleg eredeti gyártási probléma miatt. A szóban forgó csatlakozó (amely legfeljebb 600 wattot biztosít a kártyáknak) több esetben csak rövid ideig húzta, az olvadás egyértelmű jeleit mutatta, emiatt pedig a cég most a partnerek által legyártott példányokat hívja vissza, egyelőre a bevizsgálás céljából.

Egy külsős beszámoló szerint az összes AIB-partner érintett a lépésben, bár azt még nem tudjuk, hogy a kártyákat az nVidiához, avagy magához a partnerhez küldik-e vissza. A kényelmetlen jelenség pontos okát sem ismerjük, ezt nyilván csak a vizsgálatok után teszik majd közzé, addig tehát a komoly összegeket kifizető vásárlók is kénytelenek várni a további részletekre. Az nVidia egyelőre még hivatalos közleményt sem adott ki, ezt minden bizonnyal az elkövetkező napokban ismerjük majd meg.

A cég számára mindenképpen kedvezőtlen fejlemény az új generációval kapcsolatos probléma, ezt nyilván a rivális AMD is igyekszik majd kiaknázni saját friss generációjának piacra dobásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #2
    "ezt nyilván a rivális AMD is igyekszik majd kiaknázni saját friss generációjának piacra dobásával." - ez már elkezdődött. Egy bejelentés (már meg nem mondom, hogy 4090-es, vagy maga a hibajelenség bejelentése volt - de mintha ez utóbbi lett volna, és a leégett kép lett volna a rekació célpontja) mellé írt az AMD egy fejese valami olyasmit, hogy az ő termékeik nem használják a 12VHPWR szabványt.
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2022.10.31. 10:49:27
  • RJoco #1

    Utoljára szerkesztette: RJoco, 2022.10.29. 23:05:24