Berta Sándor

Csúcstech­nikás kapszula teszi lenyelhetővé az inzulint

Az MIT tudósainak megoldása átalakíthatja és egyszerűbbé teheti a gyógyszeradagolást.

Az inzulin és más gyógyszerek a jövőben injekciók helyett szájon át is beadhatók lesznek. Az MIT munkatársai ugyanis egy olyan hatóanyag-kapszulát fejlesztettek ki, amely a nyálkahártyán keresztül juttatja be a hatóanyagot. A kapszula a fején egyfajta "alagútfúró géppel" van felszerelve, amely forog és átfúrja a nyálkát. A fúró akkor indul be, amikor a környezet - vagyis a nyálkahártya felszínének a pH-értéke - megváltozik. "A nyálka kiszorításával maximalizálhatjuk a gyógyszer eloszlását egy adott területen, és javíthatjuk mind a kis-, mind a makromolekulák felszívódását" - nyilatkozta Giovanni Traverso, az MIT gépészmérnöki tanszékének adjunktusa és a Brigham and Women's Hospital gasztroenterológusa.

Traverso kollégája, Shriya Srinivasan, az MIT Koch Integratív Rákkutatási Intézetének kutatója és a Harvard Egyetem Ösztöndíjasok Társaságának junior ösztöndíjasa állt elő az ötlettel. Srinivasan egy olyan kapszulát képzelt el, amelyben a beépített mechanizmus úgy hatolhat a nyálkába, ahogy az alagútfúró gépek átfúrják a talajt és a sziklát. Magának a kapszulának olyan anyagból kell készülnie, amely a nyálkahártyán való áthaladás után kinyílik és felszabadítja a benne lévő gyógyszert. Állatkísérletekben a szakemberek ezt a kapszulát inzulin vagy vankomicin szállítására használták, amelyet számos betegség, például bőrfertőzések és ortopédiai implantátumok ellen használnak. A kapszulának 20-40-szer több hatóanyagot sikerült eljuttatnia a célponthoz, mint a hagyományos módszerrel.

A hatóanyag felszabadulása után a kapszula az emésztőrendszeren keresztül halad és kiválasztódik. A tudósok nem találtak gyulladásra vagy irritációra utaló jeleket az emésztőrendszerben, miután a kapszula áthaladt rajta. Azt is megfigyelték, hogy a nyálkaréteg néhány órán belül regenerálódott, miután a fúró elmozdította.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!