Berta Sándor

Hiányos­ságokkal küzdenek az egészséggel foglalkozó alkalmazások

A programok többsége a minimális elvárásoknak sem felel meg.

A Mozilla Alapítvány 32 olyan szoftvert vett górcső alá, amelyek az egészséggel és a vallással foglalkoznak. Az alkalmazások közül 25 a legalapvetőbb biztonsági és adatvédelmi követelményeket sem teljesítette és az is jelzésértékű, hogy a szervezet csupán két fejlesztést minősített jónak. A szakemberek az eddig tanulmányozott legrosszabb termékkategóriáról beszéltek.

A kutatók tapasztalatai alapján a programok veszélyt jelentettek a felhasználói biztonság és a magánszféra szempontjából. Annak ellenére, hogy ezek a szoftverek rendkívül személyes és bizalmas adatokat kezelnek, "rutinszerűen" továbbítanak információkat harmadik fél számára, engedélyezik a gyenge jelszavak használatát és az arra fogékony személyeknek még célzott reklámokat is mutatnak.

A Privacy Not Included nevű tanulmány elkészítésekor a szakemberek vizsgálták a felhasználói adatok kezelését, a titkosításokat, az információk tovább- vagy eladását, s számos más szempontot. Gyakorlatilag pocsék minősítést kapott a Better Stop nevű alkalmazás, amelynek az öngyilkosságok elkövetését kellene megakadályoznia. A fejlesztőknek továbbított megkeresésre a mai napig nem érkezett válasz. Az emberek magánszféráját egyedül a PTSD Coach és a Wysa nevű mesterséges intelligencia chatbot vette komolyan. Jen Caltrider, a tanulmány vezetője kiemelte, hogy a vizsgált megoldások követik, megosztják és felhasználják a felhasználók legintimebb személyes gondolatait és érzéseit, hangulatait, a szellemi állapotra vonatkozó és a biometriai adatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!