SG.hu

A Swarovski távcsöve megmondja milyen madarat látunk

Az osztrák székhelyű Swarovski Optik bemutatta az AX Visio 10x32-es távcsövet, amely képfelismerő technológia segítségével több mint 9000 madár- és emlősfaj azonosítására képes. A vállalat a terméket a világ első "okos távcsövének" nevezi, és meglehetősen drágán méri: az ára 4600 euró.

"Az AX Visio a világ első MI-támogatott távcsöve" - áll a vállalat sajtóközleményében. "Egy gombnyomással segít a madarak és más élőlények azonosításában, lehetővé teszi a felfedezések megosztását és számos praktikus extra funkciót kínál". A főként madármegfigyelőknek szánt távcső a Cornell Lab of Ornithology által létrehozott Merlin Bird ID projektből nyeri a madarak azonosítására való képességét. Használata egyszerű: a távcsövön keresztül látott állat azonosításához csak meg kell nyomnunk egy gombot. Egy piros kör kezd feltöltődni a beépített HUD kijelzőn, ez mutatja, hogy a távcső feldolgozza a képet, majd az állat neve körülbelül öt másodpercen belül megjelenik a felületen.

A Swarovski szerint az AX Visio kifejlesztése körülbelül öt évig tartott, és mintegy 390 "hardveralkatrészt" érintett. A távcsőbe egy neurális feldolgozóegységet (NPU) építettek be a felismeréshez. A vállalat állítása szerint az eszköz hosszú termékéletciklussal rendelkezik majd, folyamatos frissítésekkel és fejlesztésekkel jelentkeznek majd. A vállalat sajtóközleményében "nyílt programozási felületet" is említ, amely lehetővé teszi a szorgalmas felhasználók (vagy ügyes hackerek) számára, hogy idővel bővítsék a készülék funkcióit.


A Marc Newson ipari formatervezésű távcső beépített digitális kamerával, iránytűvel, GPS-szel és felfedezés-megosztó funkcióval rendelkezik, amely "azonnal megmutatja társának, hogy hol látott egy állatot". A Visio egység vezeték nélkül kapcsolódik az okostelefonon futtatható SWAROVSKI OPTIK Outdoor App-hoz, mely alkalmazás kezeli a távcsővel rögzített fényképek és videók megosztását. Az AX Visio 2024. február 1-től lesz kapható a kiskereskedőknél és online.

Bár a cég a technológiát prémium áron kínálja, a technológiai fejlődés és a piaci verseny sebességét tekintve az elkövetkező években hasonló képfelismerő funkciókra sokkal olcsóbb modelleknél is számíthatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • And37 #6
    Azért ha látsz valamit a távcsöveddel, és azt távcsőből tudod fotózni és mellé megjelölni hogy a gyereked távcsöve is nyíllal mutasson a megfelelő irányba, az nem lesz rossz, +30-50 e Ft-ot nekem megér. Már csak 10-15 év, hogy a másfél millió forint helyett csak ennyivel legyen drágább. :)
  • wraithLord #5
    Gondolom, állafelismerő app is már régen van. Csak éppen ez kicsit komolyabb(nak tűnik).
  • zriboliv #4
    Ez aztán az n+1-dik hiánypótló kukatöltelék. Remélem azért távcsőnek is jó, ill. nem kell feltöltött akku ahhoz, hogy egyszerű távcsőnek is lehessen használni.
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    >Inkább okosnövényhatározó kéne

    Ilyen app már elég régóta van.
  • wraithLord #2
    Hát azért a legtöbb állatot nem túl nehéz megkülönböztetni egymástól, csak ha ugyanaz a rendszertani nemzetség vagy a rend, akkor össze lehet keverni őket.
    Inkább okosnövényhatározó kéne, az a real shit. :D
  • barret #1
    De jó! Ezt sem kell végre megtanulni :)