Berta Sándor

Először követték akció­kamerákkal a delfinek vadászatait

A szakemberek bepillantást kaphattak az állatok viselkedésébe.

A kaliforniai National Marine Foundation kutatói új módszert választottak a delfinek vadászati viselkedésének tanulmányozására. Hat állatot szereltek fel akciókamerákkal, amelyekkel nagy képkocka-sebességű videókat készítettek a San Diego előtti tengerben folytatott táplálékszerzésükről. Ez lenyűgöző képeket és hangokat biztosított számukra, amelyekből új részletekre derült fény.

Sam Ridgway, Dianna Samuelson Dibble és Mark Baird a PLOS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban kiemelték, hogy a delfinek vadászati viselkedését először követték nyomon akciókamerákkal. A kísérlethez az állatokat az amerikai haditengerészet biztosította, mely többek között arra képzi ki a delfineket, hogy felismerjék a víz alatti aknákat. Szabadon mozoghatnak a tengerben, de mindig visszatérnek a kiképzőjükhöz.


A nyilvánosságra hozott videókon látható, hogyan vadásznak a delfinek ügyesen a legkülönbözőbb tengeri élőlényekre. Nemcsak halakat, hanem a tengerfenéken élő csigákat is esznek. Felássák a tengerfenéket, megragadják a csigákat és kiköpik az üledéket. A felvételeken jól hallható, ahogy a delfinek örömkiáltásokat hallatnak, amikor zsákmányt ejtenek.

A kutatókat meglepte annak a technikának a gyakori használata, amelynek során az állatok a halakat a szájukban szállították. A vadászati viselkedés különbségeket is mutatott, amelyek az eltérő eredetre vezethetők vissza. A delfinek egy része ugyanis a tengerben nőtt fel, míg mások fogságban töltötték a gyermekkorukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ha5abe #2
    Emlékeim szerint a delfinek a vadászat során nem örömkiáltásokat hallatnak, hanem az ilyenkor alkalmazott hangjukkal bénítják meg néhány pillanatra a kiszemelt áldozatot, és így könnyedén el tudják kapni.
    Utoljára szerkesztette: ha5abe, 2023.01.05. 13:43:49
  • Ender Wiggin #1
    és kiderült, hogy miért vadásznak keveset mostanában. mert inkább instázik mind...