Berta Sándor

Eladta harci robot-gyártó részlegét az iRobot

A cég megvált a harci robotokat fejlesztő és gyártó részlegétől. A porszívórobotokban lévő útkereső algoritmust eredetileg aknák felkutatására használták.

Az iRobot meglepő döntést hozott: eladta a harci robotokat készítő Defense and Security nevű részlegét, amelyet az Arlington Capital Partners vásárolt meg 45 millió dollárért. Ezzel eldőlt, hogy a vállalat a jövőben nem gyárt majd harci robotokat. Az iRobot korábban a robotporszívói és az önállóan dolgozó fűnyírói kapcsán vált ismertté.

A döntésre nem igazán számított senki. A Defense and Security többek között az amerikai fegyveres erők és a világ rendőrségei számára készített eddig különböző feladatokat ellátó harci robotokat. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az Arlington Capital Partners által felvásárolt részleget, hogy fogják hívni, de azt igen, hogy a tranzakció a következő három hónapban lezárul.


Az iRobot eddigi harci robotjai egy bizonyos alapra épültek. A járművek a lánctalpas kialakításnak köszönhetően akár a nehéz terepen is kiválóan manőverezhettek és különböző fegyverekkel, illetve eszközökkel (fogókar, kamerák, szenzorok, felderítő rendszerek stb.) lehetett felszerelni azokat. A harci feladatok mellett a robotok kiválóan alkalmasak felderítésre és a bombák hatástalanítására.

Az iRobot piaci részesedése eléri a 70 százalékot és tavaly novemberben kiderült, hogy a robotporszívókban alkalmazott technikát eredetileg katonai bevetésekre fejlesztették ki. Colin Angle, az iRobot első embere azt nyilatkozta, hogy azt az algoritmust, amelyre a Roomba modellek épülnek, korábban és napjainkban is aknák felkutatására használták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Valasztaniuk kellett: vagy felfegyverzik a robotjaikat es mindenki fegyvergyartokent fog rajuk nezni, vagy maradnak a civil robotoknal, de akkor a katonai gyartast at kell adniuk valalakinek, mert az amerikai hadseregnek kell a technologia. Az utobbit valasztottak es nem tudni mennyire volt jo dontes uzletileg, de erkolcsileg megertem.