16
  • uwu2020
    #16
    Nem feltétlenül baj, hogy az árfolyamot kizárólag a piac befolyásolja. Ettől volatilis lesz és kész, akit zavar az árfolyam erőteljes váltakozása, az nyilván kerülni fogja. De megfigyelhető, hogy minél nagyobb egy coin kapitalizációja, annál kisebb a kilengése., Szerintem a btc is változhat, de ez a változás nem a fehérkönyvbe lesz, egyszerűen máshogy fogják használni, vagyis ha jobban elterjed és jóval magasabb lesz az árfolyam átlaga, nem fog így ugrálni, de nem lesz alapvetően más, erősen abba az irányba megy, hogy digitális arany legyen.
  • Sequoyah
    #15
    A vilaggazdasag SOHA nem volt stabil. Miota a modern gazdasag letezik az ipari forradalom ota, 1-2 evtizedenkent folyamatosan van egy valsag. Miota nincs aranyhoz kotve a penz, azota viszont gyorsabban megoldodnak a valsagok. 1-2 ev, a korabbi 4-5 helyett.

    Elotte evtizedekig probaltak hekkelni a penzrendszert, hogy a novekvo gazdasagok igenyeit ki lehessen elegiteni, ugy hogy kozel sincs eleg arany a pancelszekrenyben. Nevben arany-fedezet volt sokaig, de a valosagban mar nagyon regota nem volt eleg arany ahhoz, hogy a piacon levo penznek valodi fedezetet tudjon adni. Ez mar a 29-es vilagvalsagban is komoly gondot jelentett, a 70-es evekre pedig tarthatatlanna valt.
  • Sequoyah
    #14
    Az a baj az osszes kriptoval amit ismerek, hogy a mennyisege teljesen szabalyozatlan.
    A Bitcoin a legrosszabb ebben, mert teljesen szabalyozhatatlan. Van egy fix mennyiseg, es kesz. Mintha arra terveztek szandekosan hogy egy nagy buborek legyen belole.

    A valosag viszont az, hogy mindenfele penzeszkoznek alkalmazkodnia kell a gazdasag valtozasaihoz. Ezert bukott el az arany is mint fizeto eszkoz. Orszagok mentek tonkre, mert talaltak valahol rengeteg aranyat, de ez nem parosult semmifele hazdasagi teljesitmennyel. Gazdasagi valsagok tartottak sokkal tovabb mint manapsag, mert nem tudtak reagalni az arany kotottsege miatt. De az arany legalabb valamennyire kiszamithato volt, ami egy komoly elony.
    A kriptok nem rendelkeznek sem az arany stabilitasa nyujtotta elonyokkel, se a fiat penzek altal nyujtott rugalmassaggal.

    A kripto-hivok kritizaljak, hogy a fiat penzek tulsalgosan a kormanytol fuggenek. De egyreszt figyelmen kivul hagyjak hogy a legtobb orszag kozponti bankjanak (koztuk a FED) epp az a lenyege, hogy a napi politikan kivul allnak. Masreszt semmilyen otletet nem adnak arra, hogy FEJLESSZENEK a rendszeren, amellett hogy csak kidobnak...
    Kell egy olyan megoldas, ami a penz mennyiseget a szuksegletekhez igazitja. Erre ma tovabbra is a legjobb megoldas a kozponti bankok rendszere, akik nagyreszt kormanyfuggetlenek, de persze ok is emberekbol allnak es korrumpalhatoak.

    Egyetlen javaslatot sem lattam meg, ami JAVITANA ezen a rendszeren. Peldaul algoritmikusan a kereslethez igazitana a kriptopenz kinalatat.
  • kvp
    #13
    Az inflacio gyakorlatilag vagyonado a penzben tartott tokere. Ertem, hogy szukseges, de csak fiat penzek eseten. Az aranyhoz nem kotottfiat fiat penz egyebkent egy viszonylag uj talalmany a nyugati vilagban es azota minden lett a vilaggazdasag csak nem stabil.
  • uwu2020
    #12
    Na most akkor olyat is írok, amivel lehet vitatkozni:D
    Nem vagyok jós, de én ezt várom a kriptóktól:
    Szerintem a kriptók többsége olyan volatilis péneszköz lesz, ami hosszútávon deflációs. Ez más most is így van, de nem teljesen egyértelmű. Amiben változnia kell, hogy értelme legyen, hogy váljon el a részvénypiac mozgásától. A kriptó most csak egy bespeedezett tőzsde, akkor lenne hasznos ha pont akkor menekülnébek bele az emberek, mikor gebasz van a részvényekkel. A részvénypiac ellenpólusaként kéne működniük, nem pedig velük sodródni. Szerintem ez a szabályozásokkal megvalósulhat. Az, hogy a DEFI hogy fog működni más kérdés, itt lenne a következő lépcsőfok amit meg kéne ugrani, a FIAT pénzek piacán vásárolható kötvényekkel szemben is kellene alternatívát adni, a lehetőség megvan, a stabilcoinok már most is be vannak épülve a DEFI-be, csak épp még mindig kockázatosak, igen kis százalékban lehet a tényelges biztonságot megteremteni. Hideg tárcákkal nagyon kevés szolgáltatás használható, szerintem itt ennek kéne fejlődnie. Én a Celsius meg a Terra után nem mernék jelentős pénzt hosszútávra centralizált rendszerekre bízni. Az hogy emellett ott a btc, és lehet tartogatni, szerintem kevés.
  • uwu2020
    #11
    https://www.youtube.com/watch?v=8ZWooe5zVY8&ab_channel=AttilaPik%C3%B3
  • uwu2020
    #10
    A történelemben sokmindenre volt már példa, a legfurább gazdaságok diktatúrák alatt voltak. A socialista országuk pl. redszeresen hugyoztak széllel szembe és nem jött be. Minding az a vége, hogy kell egy kis infláció a fenntartható müködéshez.
  • Sequoyah
    #9
    Pontosan ezert karos. Ha deflacio van, akkor kivonjak a penzt az valodi gazdasagbol, hogy a "parna alatt" tarthassak.
    Az a cel, hogy NE erje meg befektetest penzben tartani, hanem helyette gyarakat epitsenek, fejleszenek, innovaljanak, uj alkalmazottakat vegyenek fel.
  • uwu2020
    #8
    És egyébként magától elmúlik. Ha egy valuta deflációba kerül, a befektetök pénzének a hiányát a gazdaságban pótolni kell, onnan vesznek fel hitelt ahonnan tudnak, egy idő után elkerülhetetlen a pénznyomtatás, a jegybank nem fogja tétlenül nézni az összeomlást, és beindul az infláció megint. Ezert van az, hogy a defláció fiat pénzeknél minding ideiglenes. A kripróra ez nem igaz, simán lehet deflációs ha úgy van megírva.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.09.19. 19:11:59
  • uwu2020
    #7
    A defláció megöli a befektetéseket, pénzhiány alakul ki az innovációban, mert ahelyet, hogy kockára kellene tenni a megkeresett pénzt, büntetlenül lehet üldögélni a pénzen. Az infláció szükséges a fejlődéshez, de nyilván káros, ha túl nagy, mint most.
  • Dodo55
    #6
    A deflálódás mellé meg kell oldani a (közel) korlátlan felbonthatóságot és úgy viszont már mindennél jobb helyzet születik:
    - A defláció miatt megéri befektetéseket tartani benne
    - A defláció miatt megérti elfogadni áruért/szolgáltatásért cserébe
    - A defláció miatt keresleti oldalon tudatos költekezésre ösztönöz, míg kínálati oldalon sokkal értékorientáltabb versenyre

    A bankok persze ezzel csődbe mehetnek, de a 0,01%-os betéti kamataik után ennek ideje is - a pofátlanság csúcsa, hogy a hiteleiket meg ehhez képest úgy minimum 1000x-es kamatokkal adják ki.
  • Sequoyah
    #5
    Azok a nyugati fiat penzek stabilak, es nem is nagyon inflalodnak. Most se a penzzel van gond, hanem valodi gazdasagi problemakat tukroznek.

    Szemben a kriptoval, ami elkepeszto modon ingadozik es deflalodik, mindketto nagyon karos a hasznalhatosagukra nezve.

    Nem veletlen, hogy senki sem hasznal kriptot...
  • Sir Cryalot
    #4
    furfaggotry eu-s kripto mellé az sg-n, az igen

    avagy

    "az oszt igen"


    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2022.09.19. 16:33:00
  • uwu2020
    #3
    "rájuk erőltetik, mert hagyják"
    A nap sem azért kel fel, meg nyugszik le mert az emberek hagyják.
    Nem erőltet senki semmit, egyszerűen így működik a világ, hiába akarod, van ami az emberi szándék felett áll. A modern gazdaság olyan bonyolult gépezet ami ilyeneket szül, ha tetszik, ha nem. Az inflálódó fiat pénzt, meg a fluktuáló kriptókat el kell fogadni, természetes dolgok, mint a naplemente.
  • uwu2020
    #2
    Néhány tény a gondolkodáshoz:
    - Az arany árfolyam nem stabil.
    - Mindennek változik az értéke, a pénzeknek főleg
  • kvp
    #1
    "Gondoljunk csak az autóiparra: ha az új autómban fűthető ülések vannak és csak akkor kell fizetnem érte, amikor bekapcsolom, ez a blokkláncon keresztül is megoldható. Bármilyen használatarányos fizetés esetében rengeteg közvetítő szolgáltató van az értékláncban."

    Mondott egy tokeletes peldat miert nem akarjak az se az elofizeteses ulesfutest (vagy fekrendszert) se a senki altal nem biztositott kripto penzeket hasznalni. Az emberek -ha tehetnek- olyan penzt hasznalnanak, aminek az erteke vagy nem valtozik soha vagy ha valtozo akkor egy kismertekben kilengo ertekhez van kotve, mondjuk az aranyhoz. Ez az amit az emberek tenylegesen szeretnenek. Ehhez kepest kapunk elofizeteses ulesfutest, mikrotranzakciokat, alt coin-okat, meg szandekosan elinflalt fiat penzeket. Nem, egyik sem kell az embereknek, max. rajuk eroltetik, mert hagyjak.