Berta Sándor

Nem mindenki tud egyszerre menni és mobiltele­fonálni

A Rochesteri Egyetem tudósai úgy vélik, hogy közel sem mindenki alkalmas több feladat egy időben való végzésére.

Az a képesség, hogy sétáljunk, miközben másra koncentrálunk - például az okostelefon használatára -, sok embernek veleszületett tulajdonsága. A Rochesteri Egyetem kutatói szerint ez azt is megmagyarázza, hogy miért nem képes mindenki a különböző feladatok egy időben való elvégzésére. A szakértők véleménye alapján ugyanakkor az agyi aktivitás valóban megnő gyaloglás közben, így ez inkább lehetővé teszi a multitaskingot. A kutatást vezető Eleni Patelaki szerint ez vezet ahhoz, hogy az agy még idős korban is jól működik.

A szakemberek 26 egészséges 18 és 30 év közötti fiatalembert vizsgáltak meg. Azt találták, hogy 14-en közülük jobban teljesítettek bizonyos feladatokat séta közben, ami összefüggött a frontális agyműködésük változásával. Ez a jelenség a többi alanynál nem volt megfigyelhető. "Mielőtt teszteltük őket, nem volt semmilyen jelzés arra vonatkozóan, hogy ki melyik kategóriába fog tartozni. Kezdetben azt gondoltuk, hogy mindenki hasonlóan fog reagálni" - nyilatkozta Patelaki. A tudós meglepődve tapasztalta, hogy az alanyok egy része könnyebben tudta elvégezni a dual-taskingot, azaz egynél több feladatot megfelelően, mint az egyetlen feladatot. Az e területen végzett legtöbb tanulmány azt mutatja, hogy a teljesítmény annál inkább csökken, minél több feladatot kell az embereknek egyszerre elvégezniük.

A tesztek során a résztvevőknek egy székben ülve egy sor képet kellett nézniük és minden egyes alkalommal, amikor változtattak valamin, egy gombra kellett kattintaniuk. Az ülve elért teljesítményt személyes viselkedési „alapértéknek” tekintették. Ezután megismételték a kísérletet séta közben. Mindannyiukat elektroenkefalogrammal és a Mobile Brain/Body Imaging System segítségével figyelték, amely az agyi aktivitást, a kinematikát és a viselkedést figyelte. "Szabad szemmel nem észleltünk semmilyen különbséget. Csak amikor elkezdtük elemezni a viselkedésüket és az agyi aktivitásukat, találtuk meg a meglepő különbségeket a csoport idegi jellegzetességeiben, és azt, hogy mi az, ami miatt másképp kezelik a komplex kettős feladatvégzési folyamatokat" - hangsúlyozta Patelaki.

A tanulmányt vezető Edward Freedman kiemelte, hogy a kutatást ki kell terjeszteni az idősebb felnőttekre, hogy azonosítani lehessen azokat az embereket, akik idős korukban is mentálisan fittek és így általuk jobban megértsük a neurodegeneratív betegségek jellemzőit. "Eredményeink azt mutatják, hogy a MoBI támpontokat adhat arról, hogyan reagál az agy a járásra és hogyan reagál a feladatokra. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy belelássunk az idősebb felnőttek agyába, különösen az egészségesekébe" - szögezte le Freedman.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Nos ugy nez ki, hogy meg mindig nem tudjak miert es nem tudjak mikent lehetne konnyen felismerni azokat akik kepesek ra. Ez egy olyan tulajdonsag (egyszerre mozogni es beszelgetni), ami sok szakma eseten tud nagyon hasznos lenni.
  • Bruce_Willis #1
    Mi ezen a meglepő?
    Semmi értelme ezeknek a "kutatásoknak". Mintha nem tudtuk volna eddig is hogy nem mindenki tud egyformán több feladatot egyszerre elvégezni.