Franczy

Sony-Connectix együttműködés

[ZDNET] A Sony Computer Entertainment úgy döntött, hogy jobb, ha inkább együttműködik a Connectix szoftverfejlesztő céggel, minthogy harcba szálljon vele. A Connectix egyébként arról híres, hogy olyan emulátor programokat fejleszt PC-kre, melyek segítségével a személyi számítógépeken is játszhatóvá válnak az eredetileg Sony PlayStation játékkonzolra írt játékprogramok.


A videójátékpiac igen fontos a Sony számára

A Sony és a Connectix ehéten közösen jelentették be, hogy a napokban közösen aláírtak egy együttműködési szerződést, melynek értelmében a jövőben a két cég munkatársai közösen fognak dolgozni olyan programokon, melyek PC-ken is tökéletes PlayStation emulációt tudnak megvalósítani. Ezzel a bejelentéssel egyébként megoldódott minden olyan jogi probléma is, mely az elmúlt években alakult ki a japán Sony és a San Mateo-i (Kalifornia) székhelyű Connectix cégek között.

A Sony még 1999 elején perelte be a Connectix céget, mivel szerintük a Connectix emulátor programjai több szerzői jogot és szabadalmat is megsértettek. A Sony akkori hivatalos nyilatkozatai szerint a Connectix féle Virtual Game Station szoftver által lehetővé vált az eredetileg PlayStation-re írt játékok PC-ken való futtatása, ez pedig egyaránt nagyon ártalmas jelenség a kiadók, a játékfejlesztők, az alkotók és végülis a felhasználók számára is.

A Sony Entertainment legnagyobb bevételeit a különböző, PlayStation-höz kapcsolódó licenszjogokból és szerzői jogdíjakból szerzi, hiszen a cég számára a játékkonzolok előállítása csak veszteséget jelent, de ezzel nincs egyedül a Sony, hiszen a konkurens cégek is hasonló bevételekből tartják fenn magukat. Ezekután már érthető, hogy az elmúlt időkben miért idegesítette annyira a Sony-t a másolt PlayStation játékok PC-ken való illegális futtatása. A Sony-nak a szoftvereken kívül egyébként még az olyan különböző perifériákból is jelentős bevétele származik, mint például a gamepadek, vagy a memóriakártyák.

Mostantól tehát a Sony a PC-s PlayStation emulátorokból is nyereséget kíván hajtani, hiszen belátta, hogy egyszerűen nincs értelme az ilyen kezdeményezések ellen harcolni. Egyes szakértők szerint egyébként a PlayStation emulátorok nem jelentettek túl nagy veszteséget a Sony-nak. Shelley Olhava, az IDC piackutató cég elemzője szerint ugyanis a PC-s gamerek a PC-s játékokhoz ragaszkodnak, míg a konzolos játékosok kitartanak a konzolokra írt játékok mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!