daweed

CD író Sony kamerában

Nagy érdeklődés övezi a Sony új digitális kameráját, az MVC-CD1000-t, ami képes arra, hogy CDR lemezre rögzítse a képeket. A technológia hasonlít a floppy-s vagy a flash memóriás eszközökben lévőekhez, a különbség az, hogy itt rögtön a CD-re kerülnek az adatok.

Nem kell áttöltögetni vagy másolgatni, hiszen a lemezeket bármelyik PC vagy Mac tudja olvasni.


A képek készítése előtt a lemezt inicalizálni kell, majd felvétel után le kell zárni. Nem kell megijedni, hiszen többször is le lehet egy lemezt zárni, addig amíg tele nem lesz, bár a több session eléggé pazarló a kapacitásra nézve. Ez viszont a mai CDR árak mellett jelentéktelen.

Az új készülék sok ötletet vett át a MiniDV-től, a Sony egy másik kamera családjától.

Képes ezen kívül zoomolni az LCD képernyőn, miután a kép elkészült. A vaku automatikus és ki tudja védeni a vörös szem effektust.

Nagyon ügyes az auto-on mód, ami megkíméli az elemeket, hiszen az LCD képernyő csak akkor kapcsol be, ha belenézünk. Az InfoLithium technológiának köszönhetően, pontosan tudjuk mennyi idő van még a fényképezésre, mielőtt az akku lemerül.

Egy másik érdekes újítás az "E-mail mode". Ebben az esetben két fénykép készül egyazon pillanatban: egy nagyfelbontású a fotóalbum számára és egy kisfelbontású, ami optimális, hogy emailben továbbküldjük.

A gépnek hátrányai is vannak persze. Összehasonlítva a piacon fellelhető többi géppel, a Sony kamerája meglehetősen nagy. Nem nehéz ugyan, de biztos, hogy nem fér el zsebben, nyakba akasztva pedig inkább egy űrhajóshoz hasonlít az ember, nem pedig turistához.

Ettől függetlenül az új Sony kamera egy nagyszerű szerkezet és hatalmas technológiai újítás. A CD-k 15 éve alatt, most jutottunk el arra a szintre, hogy szinte bárhol megtalálhatók legyenek. Pár évvel ezelőtt ez még elképzelhetetlen lett volna.

A 8 milliméteres CDR 160 kép tárolására képes nagyfelbontásban, és 1800 képet lehet készíteni vele kisfelbontásban (640x480). Lehetőség van MPEG1 video felvételére is 60 másodperces időintervallumig. A kamerát közvetlenül hozzáköthetjük a TV-hez, vagy USB porton keresztül a PC-hez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!