Berta Sándor

Nem maradnak meg az IT területén a női szakemberek

Az informatikai ágazatban hiányoznak a női példaképek, a képzések célja a helyzet orvoslása. Jelenleg sem a vállalatok, sem a politika, sem az iskolák nem tesznek elegendő erőfeszítést a női tehetségek toborzására.

Sok szó esik arról, hogy az IT-ágazatban mennyi betöltetlen álláshely van. Azonban arról ilyenkor megfeledkeznek, hogy gyakran voltak jó női jelöltek az adott pozícióra, de egy bizonyos idő után úgy döntöttek, hogy elhagyják az adott céget vagy akár az egész iparágat. Az Európai Bizottság tanulmánya szerint az informatikai területen egyetemi diplomával rendelkező nők több mint 90 százaléka 45 éves korára már nem dolgozik az informatikai ágazatban - ez a megdöbbentően magas szám egyértelművé teszi, mennyire nem vonzóak a körülmények még mindig sok női munkavállaló számára. Ráadásul úgy tűnik, hogy sok cégnincs tudatában annak, hogy nemcsak a női szakemberek megnyerésére, hanem megtartásukra is szükség van.

A felmérések alapján az informatika iránti érdeklődés a fiúk és a lányok körében kezdetben látszólag azonos, de az arányok a tinédzserkorban néhány éven belül drasztikusan megváltoznak. A tanulmány szerint a lányok számára fontos tényező a saját társadalmi önképük, amely az életkor előrehaladtával egyre inkább ellentmond az informatika iránti érdeklődésükkel. Természetesen a közös sztereotípiák itt is szerepet játszanak: a "kockaság" - a szociális kapcsolatok hiánya és az egész nap a számítógép előtt ücsörgés - minden válaszadó esetében negatívan hat az informatika iránti érdeklődésre és az ilyen versenyeken való részvételre, de ez a lányok körében még hangsúlyosabb.

Az intelligenciával és a magas keresettel kapcsolatos párosítás általában pozitívan hat az érdeklődésre és a részvételre, de a lányok körében ez kevésbé érvényesül. Ilyen és hasonló sztereotípiák minden korosztályban jelen vannak, de különösen nehéz lebontani azokat felnőttkorban. A programozás például még mindig egyértelműen férfi tevékenység, különösen, mivel a "férfi lét" amúgy is a technikai szakértelemmel társul. A tanulmány alapján a lehető legkorábbi kapcsolódási pontokra van szükség ahhoz, hogy a lányokat megnyerjék az informatikának és legyőzzék ezeket az előítéleteket. Az iskoláknak megkülönböztetésektől mentes módon kell tanítaniuk a fiatalokat - és nem csak azokat, akiket a környezetük vagy az első játékélményeik miatt már érdekel az informatika.

Hosszú távon az előrelépés nem lesz lehetséges az informatikai tantárgy általánosan kötelezővé tétele nélkül. Az együttműködő tanulási környezet és a közös alkotó munka szintén segíthet a lányoknak a szociális akadályok leküzdésében. A nemi sztereotípiák ellen azonban nem csak az iskolákban kell küzdeni. A szülők itt is meghatározó szerepet játszanak, és erősen befolyásolhatják gyermekeik tanulmányi és pályaválasztását. Tisztában kell lenniük ezzel a felelősséggel, és különösen a lányokat kell bátorítaniuk arra, hogy szembeszálljanak a társadalmi elvárásokkal.

Egy dolog biztos: a lányok és nők nélkül az IT-ágazat előtt álló kihívásokat már nem lehet megoldani. Régóta bizonyított, hogy a sokszínű csapatok jobb eredményeket érnek el és hatékonyabban és kreatívabban dolgoznak. A vállalkozásokat valóban arra kellene ösztönözni, hogy olyan munkakörnyezetet teremtsenek, amelyben mindenki jól érzi magát és amelyben a nőket ugyanúgy meghallgatják és megfizetik, mint a férfiakat. Jelenleg azonban sok cégnél ez nem így van. A vállalatokon múlik, hogy azonosítják a saját struktúrájukban és kultúrájukban lévő vakfoltokat, láthatóvá teszik és megváltoztatják azokat. Ez nem mindig könnyű, mivel - az iskolákhoz hasonlóan - többnyire finom, nem szándékos mechanizmusok állnak a nők informatikai pályafutásának útjában. Kulturális változásra van szükség, nemcsak csapatszinten, hanem társadalmi szinten is. Reálisan ugyanakkor a nők fluktuációja az informatikában nem fog hamar megállni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lammaer #26
    Hát nem tudom, én amióta az ITben dolgozom (20 év lassan), azt látom hogy a hölgyek még a mostani nagy metoo mozgalom előtt is potitívan voltak diszkriminálva az ITben. Tenyeréne hordozta őket mindenki, kb azért is mert ugye ritkák voltak, mint a gamer csajok.

    Persze sose nterjúztam mint hölgy, de én úgy látom semmiféle hátrányos megkülönböztetés nem volt azoknál a cégeknél ahol én dolgoztam, sőt.... a pénzüket azt nem tudom, mások fizetését sosem tudtam vagy akartam tudni.

    Szóval én is úgy gondolom a hölgyeket szimplán csak kevésbé érdekli az ITnek ez a része, pl IT manager pozíciókban sokkal többel találkozok mint programozóval,
    Talán ugyanazért, amiért pl virágkötőből vagy tanárból is több a nő mint a férfi...
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2022.07.23. 23:48:56
  • ostoros #25
    Nem a zsemle kicsi, hanem a pofátok nagy...
  • Akva #24
    Hülyeség! Az iskola semmit nem tud kezdeni a férfiak és nök közötti különbségekkel és tradíciókkal. Közismert, hogy a férfi és női problémamegközelítés, gondolkodásmód jelentősen különbözik (az esetleges kivételek ellenére). Ez éppen úgy adottság, mint az, hogy a férfiak átlagosan magasabbak, fizikailag erősebbek, és fütyijük van. Lehet ezek ellen a különbségek ellen harcolni, csak nem lesz semmi eredménye. Tehetek én róla, hogy egy bányásznő nem igazán hozna lázba párválasztáskor? Vagy egy súlyemelőnő. Vagy egy birkózónő. Katonanő vagy rendőrnői is legfeljebb alkalmi grupiban. Az ilyen beidegződések nem olyasmik, amit felvilágosító munkával meg lehet szüntetni. Na most ha az illető hölgy férjhez szeretne menni, akkor értelemszerű, hogy kerülni fogja a bányász, súlyemelő, birkózó és katona szakmákat.
  • morguldae #23
    Amikor 30-an dolgoznak egy olyan programon amit egy valaki is simán össze tudna rakni, akkor miről beszélünk. Szánalmas az IT manapság. Idejössz, megmondod mi kell, leprogramozom egyedül aztán viheted. Minek ehhez sok-sok cég, sok sok idiótával....
  • Tetsuo #22
    Lényegében igazad van. Ma a programozás minősége sehol nincs a 20 évvel ezelőttihez, ami már nem volt sehol a 40 évvel ezelőttihez. Manapság az IT-iparág felhígult, elkurvult, lezüllött... és jogosan kevesebb a megbecsülése is, mint annakelőtte.
  • militavia #21
    Nem tudsz. Az élet túl komplex azon.
    Egy átlagos pár a huszas évei elején önállóan lassan simán lakni sem képes, nemhogy gyereket nevelni.
    Ez a fejlett világ trendje. Nem tűnt fel hahó, hogy a mai fiatalok pályakezdési lehetősége messze a boomer generáció szintje alatt van?
    Ők 22-23 évesen olyan kétkezi munkát is végeztek nyugaton, amiből egyedül eltartották a családod. Ma meg ott tartasz, hogy kezdő fizetésből egy szobát nem tudsz kivenni a világ egyes nagyvárosaiban.

    Egy kezdő tanári fizetés vagy mérnöki bér szerinted mire elég?
  • militavia #20
    Keresem a kandi kamerát, mert ennyire nem tisztában lenni a realitásokkal, majd ezt is le is írni? Az igen...
  • Kissssss0 #19
    "45 évesen te már nem fogsz sehova karriert építeni"

    meg gyereket se nagyon fogsz már szülni 45 évesen.
  • RJoco #18
    Én nem is értem, hogy nem kötelező tantárgy az informatika.
    Ez szerintem ma már alapvető tudás. Nemcsak a számítógép részen, telefon, tablet, miegymás.
    Azt is elfelejtik itt sokan, hogy, ha suliban valaki az IT-t választja, akkor megtanulja használni az office dolgokat és egyéb szellemi tevékenységeket, amikhez elég az egeret és billentyűzetet nyomkodni. Sajnos gyorsgépelni vagy "vakon" gépelni már nem biztos, hogy megtanulnak. A helyesírást meg még nyelvtanon sem tudják nekik megtanítani. Ha nincs korrektor, akkor bizony csúnya dolgok születnek. De ez nem csak a női vonal, hanem úgy általánosságban a számtech részt minősíti.
    Az IT részhez hozzákapcsolódik a hardver is, amit vajon hány suli tanít? A számítógép drága, nehogy szétszedje a diák.
    De aztán a nők rájönnek, hogy adott esetben ezt is meg kell csinálni. Összepattintgatni az alkatrészeket, cipelni a 10+ kilós házat. Beépíteni, kábelezni. Ha koszos, akkor takarítani kell.
    Ezek mind kimaradnak a suliban. Pedig, ha ilyen lenne, akkor valószínű sokkal kevesebben tanulnák a nők közül ezt.
    Ahogy a gépész szakon sem nagyon fog az ember nőkkel találkozni. Autószerelő vagy motorszerelő nőt eddig csak filmben láttam.
    Mondjuk ehhez képest a melóhelyen van egy teszttechnikus hölgy és egy smt prozesstechnikus is. De ez nem IT. Az egy külön részleg. A karbantartóknál sincs nő.
  • Borg18754 #17
    Szerintem vegyél be egy nyugtatót...