26
  • lammaer
    #26
    Hát nem tudom, én amióta az ITben dolgozom (20 év lassan), azt látom hogy a hölgyek még a mostani nagy metoo mozgalom előtt is potitívan voltak diszkriminálva az ITben. Tenyeréne hordozta őket mindenki, kb azért is mert ugye ritkák voltak, mint a gamer csajok.

    Persze sose nterjúztam mint hölgy, de én úgy látom semmiféle hátrányos megkülönböztetés nem volt azoknál a cégeknél ahol én dolgoztam, sőt.... a pénzüket azt nem tudom, mások fizetését sosem tudtam vagy akartam tudni.

    Szóval én is úgy gondolom a hölgyeket szimplán csak kevésbé érdekli az ITnek ez a része, pl IT manager pozíciókban sokkal többel találkozok mint programozóval,
    Talán ugyanazért, amiért pl virágkötőből vagy tanárból is több a nő mint a férfi...
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2022.07.23. 23:48:56
  • ostoros
    #25
    Nem a zsemle kicsi, hanem a pofátok nagy...
  • Akva
    #24
    Hülyeség! Az iskola semmit nem tud kezdeni a férfiak és nök közötti különbségekkel és tradíciókkal. Közismert, hogy a férfi és női problémamegközelítés, gondolkodásmód jelentősen különbözik (az esetleges kivételek ellenére). Ez éppen úgy adottság, mint az, hogy a férfiak átlagosan magasabbak, fizikailag erősebbek, és fütyijük van. Lehet ezek ellen a különbségek ellen harcolni, csak nem lesz semmi eredménye. Tehetek én róla, hogy egy bányásznő nem igazán hozna lázba párválasztáskor? Vagy egy súlyemelőnő. Vagy egy birkózónő. Katonanő vagy rendőrnői is legfeljebb alkalmi grupiban. Az ilyen beidegződések nem olyasmik, amit felvilágosító munkával meg lehet szüntetni. Na most ha az illető hölgy férjhez szeretne menni, akkor értelemszerű, hogy kerülni fogja a bányász, súlyemelő, birkózó és katona szakmákat.
  • morguldae
    #23
    Amikor 30-an dolgoznak egy olyan programon amit egy valaki is simán össze tudna rakni, akkor miről beszélünk. Szánalmas az IT manapság. Idejössz, megmondod mi kell, leprogramozom egyedül aztán viheted. Minek ehhez sok-sok cég, sok sok idiótával....
  • Tetsuo
    #22
    Lényegében igazad van. Ma a programozás minősége sehol nincs a 20 évvel ezelőttihez, ami már nem volt sehol a 40 évvel ezelőttihez. Manapság az IT-iparág felhígult, elkurvult, lezüllött... és jogosan kevesebb a megbecsülése is, mint annakelőtte.
  • militavia
    #21
    Nem tudsz. Az élet túl komplex azon.
    Egy átlagos pár a huszas évei elején önállóan lassan simán lakni sem képes, nemhogy gyereket nevelni.
    Ez a fejlett világ trendje. Nem tűnt fel hahó, hogy a mai fiatalok pályakezdési lehetősége messze a boomer generáció szintje alatt van?
    Ők 22-23 évesen olyan kétkezi munkát is végeztek nyugaton, amiből egyedül eltartották a családod. Ma meg ott tartasz, hogy kezdő fizetésből egy szobát nem tudsz kivenni a világ egyes nagyvárosaiban.

    Egy kezdő tanári fizetés vagy mérnöki bér szerinted mire elég?
  • militavia
    #20
    Keresem a kandi kamerát, mert ennyire nem tisztában lenni a realitásokkal, majd ezt is le is írni? Az igen...
  • Kissssss0 #19
    "45 évesen te már nem fogsz sehova karriert építeni"

    meg gyereket se nagyon fogsz már szülni 45 évesen.
  • RJoco
    #18
    Én nem is értem, hogy nem kötelező tantárgy az informatika.
    Ez szerintem ma már alapvető tudás. Nemcsak a számítógép részen, telefon, tablet, miegymás.
    Azt is elfelejtik itt sokan, hogy, ha suliban valaki az IT-t választja, akkor megtanulja használni az office dolgokat és egyéb szellemi tevékenységeket, amikhez elég az egeret és billentyűzetet nyomkodni. Sajnos gyorsgépelni vagy "vakon" gépelni már nem biztos, hogy megtanulnak. A helyesírást meg még nyelvtanon sem tudják nekik megtanítani. Ha nincs korrektor, akkor bizony csúnya dolgok születnek. De ez nem csak a női vonal, hanem úgy általánosságban a számtech részt minősíti.
    Az IT részhez hozzákapcsolódik a hardver is, amit vajon hány suli tanít? A számítógép drága, nehogy szétszedje a diák.
    De aztán a nők rájönnek, hogy adott esetben ezt is meg kell csinálni. Összepattintgatni az alkatrészeket, cipelni a 10+ kilós házat. Beépíteni, kábelezni. Ha koszos, akkor takarítani kell.
    Ezek mind kimaradnak a suliban. Pedig, ha ilyen lenne, akkor valószínű sokkal kevesebben tanulnák a nők közül ezt.
    Ahogy a gépész szakon sem nagyon fog az ember nőkkel találkozni. Autószerelő vagy motorszerelő nőt eddig csak filmben láttam.
    Mondjuk ehhez képest a melóhelyen van egy teszttechnikus hölgy és egy smt prozesstechnikus is. De ez nem IT. Az egy külön részleg. A karbantartóknál sincs nő.
  • Borg18754
    #17
    Szerintem vegyél be egy nyugtatót...
  • LamborghiniSG
    #16
    Az IT eleve egy bohóc szektor. Az egész iparágat matematikusok, fizikusok, villamosmérnökök alkották és ez ma is így van a kvantumszámítástechnikával. A hardvereket éppúgy ők alkották, ahogy a komolyabb programnyelveket is (Assembly, Fortran, C), mely programnyelvekből a későbbi bohóc objektumorientált nyelvek is építkeztek a bohócoknak, hogy bárkit be lehessen szippantani ezekkel az objektumorientált programnyelvekkel az IT-nak nevezett bohóc szektorba és ne kelljen már senkinek se matematikus professzornak lennie, mint Neumann Jánosnak, elég, ha otthon gyakorolja kicsit a LEGO szintű játszadozást ezekkel a nyelvekkel. Ha egy nő nem képes elsajátítani egy mai bohóc objektumorientált programnyelvet, nem is való ebbe az iparba, ahogy senki más sem. Hisz ez már eleve a hülyéknek készült, az objektumorientált nyelv és gondolkodásmód az emberi gondolkodásmódot és nyelvet modellezi, nem a gépit. Ezért lehet ma már egy mindenféle végzettség nélküli hülye embert is berángatni "programozónak". Minden vezető vagy ahhoz közeli programozó haverom otthonról dolgozik már és földrészeken átívelő projekteket nyomnak. Aki 2022-ben a gyerekkel dobálózik, azt én kirúgnám a cégtől. 2022-ben a nőnek fáj a feje a gyerek miatt, a férfinak meg a gyerek, a feminista nő és a munka miatt is. Hagyjuk már.
  • zola2000
    #15
    Szerintem is szükséges lenne a női kvóta az informatikába, a politikába és a szénbányába.
  • Sydra
    #14
    "Ha lenne lányod, akkor nem beszélnél ilyen ostobaságokat, mert azt szeretnéd, ha ugyanolyan esélyei lennének, mint a fiadnak."
    A lányod helyzete nem ugyanaz, mint a nők helyzete. Eleve a tehetségtelen, gyáva, semmirevaló emberek takaróznak másokkal. A lányod vagy lusta, vagy buta, vagy eleve nem is érdekli, ha az IT nem megy neki. Egyéni szoc probléma. Nem kell belőle politikát csinálni. Ez is csak ingyen ebédre való apellálás.
  • ostoros
    #13
    Ezt mindenki tudja, ne okoskodj. Azt mondom, hogy ezen KELL változtatni.
    Persze nem muszáj változtatni rajta, választhatjuk helyette a társadalmi összeomlást is.

    Persze mindehhez nem 4 éves időtávlatokban kellene gondolkodnia a politikának. Hanem minimum 50 évesben.
  • Cat #12
    "Ha mondjuk 20 és 25 éves kora között születne 3 gyereke"
    Te úgy tisztában vagy a mai valósággal?
    1. Eleve nem végzed el ilyen fiatalon az egyetemet.
    2. Ilyen korban nincs pénzed, hogy különköltözz a szüleidtől, és a barátod szintén néhány évvel idősebb csak, ő is csóró.
    3. 30 évesen 3 gyerekkel sehova nem fognak felvenni.
    4. 45 évesen te már nem fogsz sehova karriert építeni, csomó szakmában már túl öreg vagy a munkaadók többségének, az utcáról max. bolti eladónak vesznek fel. Addigra olyan erős kapcsolati hálódnak és annyi tapasztalatodnak kell lennie, hogy ajánlásokkal találj új helyet, ha szükséges.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2022.06.22. 14:58:26
  • ostoros
    #11
    Mert rosszul van felépítve az életpálya modellünk. Ha mondjuk 20 és 25 éves kora között születne 3 gyereke, a legfiatalabb gyerek is 20 éves lenne mire anyu 45 lesz. Onnan még mindig 20 kemény év van karriert építeni a nyugdíjig. Akinek ez az idő nem elég, az önmagát áltatja.
    Ehelyett mi van? Ráérünk arra még! Ráérünk arra még! ráérünk arra még! Most nem érünk rá, most nem érünk rá, most nem érünk rá.
    Folyik a mantrázás egy fél életen át, aztán vagy vissza tud helyezkedni a szakmájába, vagy nem is lesz gyereke.
  • Cat #10
    "Miért fontos, hogy a nők mit csinálnak az informatikában? Vagy akárhol?"
    Ha lenne lányod, akkor nem beszélnél ilyen ostobaságokat, mert azt szeretnéd, ha ugyanolyan esélyei lennének, mint a fiadnak.
  • dyra
    #9
    Nem tudom de szerintem hülyeség ezt így leírni, hogy IT területén. Én amolyan mindenes vagyok. Munkám 75% iroda, unalmas dokumentálás, rajzolgatás tervezés, egyszerű programozgatás. 25% meg könnyű fizikai meló, húzom a kábelt a melósokkal, patchelek, tornyotmászok stb.. Nem annyira szeretnek ilyen melókat csinálni a hölgyek. Gondolom más IT területeken azért jobb a helyzet.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2022.06.22. 13:21:38
  • Ender Wiggin #8
    skandináv felmérések szerint a nőket nem nagyon érdekli az olyan pálya, ami nem emberközpontű. tudatos választás, senki nem tiltja, hogy mérnök vagy IT-s legyen. de átlagban nem érdeklődnek ilyen pályák iránt. kvótákkal hiába erőltetik, azzal inkább a férfiakkal szembeni diszkrimináció erősödik...
  • HöfEE
    #7
    És nagy valószínüséggel miután visszatértek sem teljes munkaidöben fognak dolgozni még évekig.
  • Armagedown
    #6
    Az említett okok melett ne felejtsük el azt sem, hogy azok is hamar kihullanak, akik kvóta, nem pedig tudás alapján kerültek be.
  • mortep
    #5
    Aki jó a szakmában annak nem számít a neme, a bőrszíne avagy egyebe... ugyanúgy elkapkodják ill. megfizetik... a technikai érzék ill. irányultság inkább a férfi természetre jellemző, inkább a fiúk választják ezt az irányt, a lányok másképp döntenek, ez látszik a számokon. Ha egy nő programozni szeretne az égvilágon semmi nem gátolja benne...
  • Sydra
    #4
    Miért fontos, hogy a nők mit csinálnak az informatikában? Vagy akárhol?
    Azt csinálnak, amit akarnak. Le kéne szállni erről az álszent kamuegyenlőségről! Már 20 éve is uncsi volt.
  • Cat #3
    A karrierjüket megtöri a szülés, ami két gyerek esetén simán 4 év otthonmaradást jelent. Ennyi idő az IT-ben rengeteg.
  • Sippie
    #2
    kukások között sem nagyon látok nőket. Vagy az nem olyan jól fizető szakma, hogy sokszínű csapatot erőltessünk?
  • 0Fritz
    #1
    A nők több, mint 90 százaléka 45 éves korára már nem dolgozik a szexiparban, le a sztereotípiákkal és basszunk nagyikat is!

    Utoljára szerkesztette: 0Fritz, 2022.06.22. 09:09:34