Berta Sándor

Több ok miatt kevés a nő az informatikában

Már tudható, hogy mi tartja vissza a nőket az IT-karrier kiépítésétől.

A Logitech és a Girls Who Code nevű nonprofit szervezet azt akarta kideríteni, hogy miért dolgozik még mindig olyan kevés nő a technológiai szektorban és hogyan lehetne ezen változtatni. A két fél nyilvánosságra hozta a What (and Who) is Holding Women Back in Tech? című anyagát, amelyben azt a kérdést tárgyalják, hogy miért nem emelkedik évek óta a nők aránya az informatikai vállalatoknál, sőt, ehelyett inkább csökkenő tendencia figyelhető meg. 1995-ben az informatikusok 37%-a nő volt, de ma már csak 24%-a. Az elkészített tanulmány az Amerikai Egyesült Államokban dolgozókra vonatkozik.

Leszögezik, hogy a változás érdekében az iparágnak erős elkötelezettséget kell vállalnia, meg kell érteni azokat a kihívásokat, amelyekkel a mérnöki és számítástechnikai területen dolgozó nők szembesülhetnek, és hogy mit tettek azért a szakmában dolgozó sikeres nők, hogy elérjék a jelenlegi helyzetüket. Az összegyűjtött felmérési adatok szerint a nők alulreprezentáltsága különösen a mérnöki (15 százalék) és az informatikai (25 százalék) területeken tapasztalható. Sok szoftvercég elkötelezett az úgynevezett agilis kiáltvány elvei mellett - az amerikai szoftvercégek 70 százaléka dolgozik e kiáltvány szerint. Azonban a dokumentum központi elemeit, mint például a csapatmunka, a jóindulatú együttműködés és a nyílt kommunikáció azonban csak nagyon kevés vállalatnál alkalmazzák. A szerzők szerint azonban éppen ezeknek az iránymutatásoknak a végrehajtása a megfelelő módja annak, hogy a női informatikusok számára befogadóbb munkakörnyezetet teremtsenek és ezáltal a nők nagyobb arányban legyenek jelen az iparágban.

A jelentés öt olyan kulcsfontosságú szempontot határoz meg, amelyek várhatóan nagy hatással lesznek a feltörekvő női informatikusok karrierútjára. Megállapították, hogy a személyes példaképek nagy szerepet játszanak a már az informatikában dolgozó nők esetében. A felmérés szerint a fiatal női informatikusok 96 százaléka kapott bátorítást a személyes környezetétől, a válaszadók 60 százalékát pedig kifejezetten a tanárok vagy a saját szülei motiválták arra, hogy ezt a pályát válassza.

A számítógépek iránti szenvedély a nők számára még nagyobb munkamotivációt jelent, mint a férfiak számára: a nők 35 százaléka nyilatkozott így, de a férfi válaszadóknak csak 26 százaléka. Szintén fontos a női informatikusok számára, hogy olyan munkát végezzenek, amelynek jelentős a társadalmi hozzájárulása (a nők 92 százaléka nyilatkozta ezt). A fizetés mindkét csoport számára kevésbé számít, a jól fizetett munka a nőknek csak 33, a férfiaknak pedig 34 százaléka számára jelent motivációt.

Az informatikai pályát választó nők számára az is fontos volt, hogy képzésük során nőbarát munkacsoportokhoz juthassanak. Valószínűleg azért is, mert tízből kilencüknek már el kellett viselnie olyan "mikroagressziókat", mint a nemük miatti tisztességtelen bánásmód vagy szexista viccek. A nők 40 százaléka mondta azt, hogy tapasztalt már szexuális zaklatást a munkahelyén, a szerzők szerint erre sürgősen fel kellene hívni az informatikai vállalatok teljes férfi munkaerő-állományának figyelmét. A férfiak továbbra is vakok a nőkkel kapcsolatos ítélkezésre, ezért a nemek közötti egyenlőség növelése érdekében a férfiaknak lépéseket kell tenniük az önismeret felé, és a jó szándékot értelmes cselekvéssé kell alakítaniuk.

Az anyaghoz a Logitech és a Girls Who Code összesen 400 informatikai vállalat alkalmazottait kérdezte meg, egyenként 200 nőt és férfit. A válaszadók mindegyike kevesebb mint 10 éve dolgozik a szoftverfejlesztésben vagy az IT-iparban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HTH #25
    Programozóként mondom hogy a túl extrovertált emberek sajnos képtelenek megfelelő szintre jutni ebben a szakmában. Egyáltalán nem azért mert nem lennének elég okosak hozzá. A gond az hogy egyszerűen annyi időt pazarolnak más emberekre hogy nincs idejük fejlődni vagy legalább szinten tartani magukat.
    És a nőkkel bizony itt a baj, sokkal több köztük az extrovertált mint az introvertált típus. Amikor egy extrovertált ember elkezd programozni akkor hamar leesik neki hogy ez nem neki való, egyszerűen nincs kedve annyi időt a gép előtt tölteni, inkább a normális életet választja.
  • Sydra #24
    Az irodai szexuális zaklatás nyugaton azt jelenti, hogy a csajt elhívta randizni egy ronda munkatársa, vagy megnézték a dekoltázsát, vagy valaki mesélt az iroda másik végében egy baszós fingós viccet. Körülbelül ennyire lehet komolyan venni ezeket.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.08.13. 01:53:57
  • duke #23
    "A nők 40 százaléka mondta azt, hogy tapasztalt már szexuális zaklatást a munkahelyén,"

    Ebben sajnos nagyon le vannak maradva a ferfiak. Ezert is kellene tobb noi informatikus, akkor remelhetoleg a ferfiak is tobb szexualis zaklatast tapasztalnanak.
  • Voltan #22
    Az nem lehet, hogy azért van ez, mert eleve nem is nagyon érdekli őket ez a terület általában? Rengeteg nőismerősöm van, család-kollégák-barátok, ahogy mindenkinek, de kapásból nem tudnék 5 nevet felsorolni, akiket bármilyen szinten is érdekelne a programozás, vagy akár a számítástechnika. Pedig nem csak varrónőket, meg óvónőket ismerek ám...

    Nem értem, miért kell manapság minden miatt kirekesztést kiáltani.
  • Ender Wiggin #21
    A szociológia azt mondja, hogy a nőket nem érdekli akkora számban az informatika, mint a férfiakat. pont. persze ettől még lehet kvótákkal lenyesni a férfiak számát...

    "Ada Lovelace idejeben meg minden programozo no volt"

    Ne mondd, Lovelace idejében hány másik programozó volt?
  • kvp #20
    "Arról miért nem csinálnak tanulmányt, hogy kevés a női csatornatisztító és kőműves?"

    Csinalnak. Anno igy lettek a kommunista blokkban a traktoroslanyok. Aztran rajottek, hogy bizonyos munkakorok egeszsegileg nem tesznek jot a noknek. Kinaban pl. a mai napig vannak nok ezekben a munkakorokben is, mivel senkit nem erdekel az ottani nok egeszsege.

    Az informatika csak azert kiemelet tema nyugaton, mert alapvetoen nincs olyan fizikai terheles, ami miatt ne lehetne akar 100%-ban noi szakma, mint ahogy egy idoben az is volt. (Ada Lovelace idejeben meg minden programozo no volt es ez valamikor az 1960-as evek soran kezdett el megvaltozni, de meg az Apollo programban is foleg nok kodoltak.)

    "Ezert is szeretnenek tobb not a felso managementben, hogy helyretegyek kicsit a vallalati kulturat."

    Igen, csak eppen a tulajdonosok ellenerdekeltek. Nekik gyors eredmeny kell tegnapra, nagy haszonnal. A klasszikus vallalati kultura ezert kezd kihalni, lassan mar a hagyomanyos hardveres mernoki teruletekrol is. Ami egyre tobb bug-ot eredmenyez, pl. az epitomernoki szakmaban is, ami aztan latvanyos crash-eket okoz, leszakadt feluljarok, osszedolo epuletek formajaban. Egyszeruen gazdasagilag nem eri meg rendesen megcsinalni semmit, legyen az szoftver vagy hardver.

    "Nem a matektudas kell, hanem jo logika. A matek a logika nyelve. Es ha jo a logikad akkor programozasban es matekban is egyarant jo vagy."

    A logika, egesz pontosan a szamitogepes logika, azaz a Boole algebra a matek egy specialis terulete. A legtobb mai programozasi feladathoz uzleti logika kell, ami minimalis (kozepiskolai) aritmetika es sok logika. Minel specialisabb teruletre megyunk, annal tobb alkalmazott matek kell. Viszont a legtobb programhoz 1-2 programozo matematikus kepes lenne eloallitani a kepleteket, a tobbi pedig elvileg mar csak technikusi munka lenne. Felteve, hogy van egy ember (fomernok, architekt) aki az egeszet megtervezi es a tobbiek megvalositjak. Na a mai vallalati kulturaban altalaban se hozzaerto matematikusok, se rendes fomernok nincs. Ugy keszulnek a szoftverek, mintha egy toronyhaz statikai tervezeset a komuvesekre biznank, azzal, hogy eleg agilisek, majd valahogy kialakul menet kozben. (ez utobbit kezdi atvenni a magyar epitoipar is, marmint a statikusok nelkuli epulet kivitelezest, Kinaban is bevalt alapon)
  • Akva #19
    Arról miért nem csinálnak tanulmányt, hogy kevés a női csatornatisztító és kőműves?
  • Sequoyah #18
    Nem a matektudas kell, hanem jo logika. A matek a logika nyelve. Es ha jo a logikad akkor programozasban es matekban is egyarant jo vagy.
    Persze ez nem azt jelenti hogy tudod is az osszes matek kepletet, szoval siman megbukhatsz matekbol ha nem erdekel, de a kepesseged meg jo esellyel megvan hozza.

    Azert osszessegeben eleg komoly korrelacio van a jo matek es a jo programozas kozott, de persze vannak kivetelek.
  • Sequoyah #17
    Ezert is szeretnenek tobb not a felso managementben, hogy helyretegyek kicsit a vallalati kulturat. Es szokszor mukodik is ez. Sokszor magam is szemtanuja voltam mennyit valtoztat a pozitiv iranyban egy csoport dinamikajan, ha nem csupa ferfi...
  • Sequoyah #16
    Persze hogy az oktatason kell javitani. De nem csak azon, hanem a kiskortol valo neveltetesen.
    Az egesz ott kezdodik amikor barbit nyomunk a lanyunk kezebe, es legot adunk a fiunknak. Na vajon melyikuknek lessz mernoki gondolkozasa kesobb?:)
    Aztan amikor a lany fius szakot es tantargyakat valaszt az iskolaban, vagy a fiu lanyosat, akkor furan neznek ra es megkerdojelezik. Nem is kell explicit diszkriminalni senkit, eleg ha csak kicsit kellemetlenul erzi magat az ember, es nem oda valonak, mert masok a tarsadalmi elvarasok...

    Az Apadra Utok cimu filmbol megvan amikor a sracot vegig piszkaljak mert apolo? Na az ugyanez az eset, csak forditott helyzetben.