Franczy

Az IBM új kutatási tervei

[ZDNET] Az IBM Reasarch Division tervei szerint a közeljövőben lényeges változtatásokat hajtanak majd végre a cég stratégiájában, a cég számítógépeibe sokkal több "intelligenciát" kívánnak beleépíteni, valamint egyre több autonóm, azaz önrendelkezésű számítógépes rendszert szeretnének kifejleszteni.

A cég elképzelései szerint, amennyiben egyre több önálló működésre képes hardvert és ezeket kiszolgáló szoftvert fejlesztenek ki, akkor ezek által a számítógépes rendszerek teljesítménye növelhető, míg ára csökkenthető lesz.
"Jelenleg leginkább ilyen dolgok foglalkoztatnak bennünket." - mondta Paul Horn, az IBM kutató és fejlesztő részlegének alelnöke.

Az IBM Research fejlesztőmérnökei hangzatos ötletek mellett szerencsére már némileg konkrétabb tervekkel is rendelkeznek. A cég egyik legfontosabb fejlesztési területén olyan új típusú processzorok kifejlesztésével fognak foglalkozni, melyek az úgynevezett "server on chip" elgondolásra épülnek. Az ilyen új típusú processzorok esetében egy darab szilíciumlapon több processzormagot kívánnak majd elhelyezni, melyeket pedig - mai szemmel nézve - tetemes mennyiségű memóriával szeretnének "megfejelni".
Természetesen az ilyen, már eleve több processzormagot tartalmazó CPU-kból is lehetne majd egy rendszerbe többet belerakni, ezáltal pedig a rendszerek teljesítménye jelentős mértékben növelhető lenne.

A másik fontosabb kutatási terület a fentebb említett új típusú processzorok kiszolgálására kifejlesztett autonóm szoftverek területe. Horn szerint az ilyen "okos" szoftverek az új processzorokkal együtt a mai megoldásokhoz képest sokkal jobban be tudnák osztani a rendelkezésükre álló erőforrásokat. A külöböző taskok kezelésében is jelentős újítások bevezetésére készül az IBM fejlesztőcsapata.

Az IBM ilyen irányú új fejlesztéseinek első gyümölcseit minden bizonnyal a cég Blue Gene (kék gén) nevet viselő, genetikai és egyéb biológiai kutatásokhoz használt szuperszámítógépe esetében fogják majd először alkalmazni. A cég tervei szerint a már teljesen új server on chip processzorokra épülő Blue Gene szuperszámítógép petaflopos sebességekre lesz majd képes.

Az IBM tervei nagyon érdekesen hangzanak, annyit tehát biztosan állíthatunk, hogy az IBM kutató és fejlesztő részlegéhez tartozó több mint 3000 alkalmazottnak a közeljövőben lesz bőven munkája.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!