Gyurkity Péter

Intel: néhány éven belül jön az erős kínai rivális

Erre számít a cég, amely alig 3-5 évet ad magának a felkészülésre.

A központi processzorok piacán gyorsan követik egymást az újabb és újabb fejlemények, nemrég például arról olvashattunk, hogy az Ukrajnában zajló háború miatt leállnak az Oroszországba irányuló chipszállítások. Ez, valamint az élesedő verseny több országot is a hazai ipar fellendítésére, jóval erősebb támogatására késztet, most pedig arról olvashatunk, hogy az Intel alig néhány éven belül látja az erős kínai riválisok megjelenését.

A cég, amely az amerikai bővítés mellett egy komoly európai projekten dolgozik, jelen pillanatban az AMD-vel folytatott, soha véget nem érő küzdelemmel van elfoglalva, eközben azonban egyik szemét Kínán tartja, az ázsiai óriás ugyanis belátható időn belül szintén komoly kihívást támaszt majd a piacvezetővel szemben. Nem véletlen, hogy a vállalat alelnöke, egyben pedig a kínai részleg elnöke, a napokban a Guancha.cn portálnak adott interjúban beszélt az országgal kapcsolatos, házon belüli véleményről és előrejelzésről, ebben pedig többek között azt is megemlítette, hogy a kifejezetten erős és versenyképes kínai fejlesztések alig 3-5 éven belül felbukkanhatnak majd a piacon.

Külsős vélemények szerint alapvetően három kiemelkedő szereplő jelenhet meg a területen ilyen versenyképes megoldásokkal. Ezek egyike a Shanghai Zhaoxin Semiconductor és a Hygon, amely jelenleg az x86-technológiát licenceli, az AMD közreműködésével. A második a Huawei ernyője alatt tevékenykedő HiSilicon, amely a Kunpeng és Phytium révén válhat kiemelt szereplővé, az ARM architektúrájára és utasításkészletére építve, míg a harmadik a Loongson és a Sunway Microelectronic, bár ők saját, házon belül fejlesztett magokra alapozzák munkájukat. Az ország információs és technológiai minisztériumának vezetője nemrég arról beszélt, hogy a chipgyártás alig egy év alatt 33 százalékkal bővült, ez valószínűleg az elkövetkező években is hasonló szinten lesz, hiszen a digitális átállás miatt az igénnyel nem lesznek gondok.

Meglátjuk, mit érnek majd el a kínai illetékesek az erős állami támogatással megerősített szektorral, az évtized közepére már jóval világosabb képet kaphatunk ezen a téren.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Cryalot #9
  Nevetséges, tegnap már azon is gondolkodtam hogy a mobilnak a pici képernyője az előny a monitorhoz képest mert projektorhoz képest kb. ugyanolyan szar a kettő, de legalább mobilon megtanulják hogy abba jobb nem belebuzulódni, nem úgy mint a pc-s elvetemültek :DDDD
 • Kissssss0 #8
  na hogy ez a cikk miért tűnt el...
 • Kissssss0 #7
  már most is úri huncutság ha venni akarsz egy új videokártyát, és akkor a többi alkatrészről + monitor és egyébről nem is beszéltünk.
 • Zsoltee_a_bator #6
  Azert kell nekik a 3-5 ev..

  En inkabb arra szamitok, hogy az X86-osok sereghajtok lesznek ennyi idon belul, Intellel meg AMD -vel egyutt, hacsak nem lepnek valami nagyot.
 • lammaer #5
  "de társadalmi felelőtlenségként is."

  Hát, én magánvállalatoktól nem várok el smmiféle társadalmi felelősségvállalást.
  Mint ahogy valószinüleg te meg én sem tennénk ilyet....
 • Palinko #4
  Mindezek mellett már legalább 30 éve kint van a chipgyártás, azért ez elég jó fogadás volt a CEO részéről :D Ha annyira menő kémek miért nem másolták már le? Miért van az hogy se mag számban, se clock speedben sem árban nem versenyképesek még mindig? A Hygon nem csak licenszel hanem többségi tulajdonos az AMD, gondolom eladják majd ott azokat a processzorokat amit a nyugati piac már visszadobott. A másik cég 3ghznél meg 8 magnál jár a csúcsmodellel, csak nem tudom ki adna azért 620$-t, igaz alaplappal együtt de kb ez csak visszavet az értékéből nem érzem plussznak hogy nincs rendesen tokozva csak rágányolták valami dzsunga lapra. Ettől olcsóbban elérhető az AMD és az Intel felsőházas megoldása is dupla annyi maggal, thread tekintetében nem tudom hogy áll a kínai de biztos nem olyan fejlett mint a konkurencia. Szóval hol vannak? Mire lesz elég a 3-5 év amire az elmúlt 30 nem volt?

  Előbb utóbb biztos megjelenik meg nem viccből térképezi fel az intel ezeket a dolgokat, de 3-5 év múlva valószínű hogy még nem olyan processzort választunk és leginkább továbbra is a hazai piac, katonaság, meg consumer piac alja számíthat a vásárlónak. Talán 10-20 év múlva értelmezhető lesz számunkra is, de ahhoz nagyon más mentalitással kell hogy dolgozzanak majd. Végső soron a vásárló jól jár mert nem csak 2 cég tartja kartellezve a piacot, bár én sem örülnék ha kínai technikát kéne venni mert egészen biztos hogy beépített backdoorral jönnek.
 • Major #3
  Összeszerelhetik nyugati fizetést kapó munkások is, de akkor úgy gondolom, hogy a PC egy úri huncutság lesz.
  Utoljára szerkesztette: Major, 2022.03.22. 12:45:32
 • felemelő #2
  Ipari kémkedésben MEG MÉG az innovációban, oktatásba invesztálásban, technologia _vásárlásban_ is.

  Ettől függetlenül szerintem is nagy hiba volt filléres profitnövekedésért a teljes termelés megszüntetése és kínába áthelyezése.
  Nem csak technologiai versenyképesség miatt, de társadalmi felelőtlenségként is.
 • nlght #1
  "a kifejezetten erős és versenyképes kínai fejlesztések alig 3-5 éven belül felbukkanhatnak majd a piacon"

  Senki nem gondolja hogy nulláról odaszarták a spanyol viaszt a kínaiak, mindenki tudja hogy ipari kémkedésben Kína az első a világon.
  De a buta nyugati CEO-k mégis odaviszik a gyártósort mert olcsósítani jó, közben meg kirántják alóluk a szőnyeget hosszú távon, de akkor már úgy se azok lesznek a CEO-k pozícióban, szóval leszarják magasról.