Berta Sándor

Svéd ár-összehasonlító oldal perelte be a Google-t

A vád ugyanaz, mint amit korábban az Európai Unió is felvetett.

Az Európai Bizottság 2017 júniusában kimondta, hogy a Google jogsértő módon a keresési eredményeknél a saját ár-összehasonlító szolgáltatását előre, a többieket hátrébb sorolta, ráadásul visszaélt a keresője erőfölényével. A testület ezért 2,42 milliárd eurós pénzbírsággal sújtotta az óriáscéget, amely nemrég jelezte, hogy gondos mérlegelés után úgy döntött, hogy az Európai Unió Bíróságánál fellebbez a döntés ellen. A jogerős fellebbviteli ítéletet leghamarabb két esztendő múlva hirdethetik ki.

Most a Pricerunner svéd ár-összehasonlító platform bejelentette, hogy beperelte egy stockholmi bíróságon a Google-t, amelytől 22 milliárd svéd korona (2,1 milliárd euró) kártérítést követel. A vállalat azt vetette a webes konszern szemére, hogy a keresési eredményekben előnyben részesítette a saját ajánlatait a vetélytársakéval szemben és ezáltal több milliárd euró kárt szenvedett el 2008 óta Nagy-Britanniában, valamint 2013 óta Svédországban és Dániában.

A társaság azt is közölte, hogy a Google a piaci versenyt sértő gyakorlatával nem csupán neki ártott, hanem az ügyfeleknek is, hiszen lehetetlenné tette a különböző termékek árainak korrekt összehasonlítását és emiatt számos felhasználó a valódinál sokkal magasabb árat fizetett bizonyos árucikkekért. A Google a gyakorlatát a mai napig nem módosította és a kártérítés összeg jelentős mértékben lefelé van kerekítve. Az amerikai cég több mint 90 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az európai keresőpiacon, ezért hatalmas felelőssége van.

Emily Clarke, a Google szóvivője azt nyilatkozta, hogy meg fogják védeni magukat a bíróság előtt.

Érdekesség, hogy a Creades befektetési cég tavaly novemberben átszámítva 100 millió euróért eladta a Pricerunnert a Klarna Bank AB nevű svéd pénzügyi technológiai vállalkozásnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #1
    Google is azon dolgozik hogy betiltassa magat? Nyilvanvaloan csalnak, es ahelyett hogy befizetnek a birsagot es befejeznek a szabalysertest, meg nekik all feljebb...