Berta Sándor

Retina­szkennelésből kiolvasható a szívinfarktus kockázata

Egyszerűbben kiszűrhető, hogy kit fenyegetnek szívbetegségek.

A retinák ereit érintő legapróbb változások is arra utalhatnak, hogy az érintett személy egy éven belül ki van téve a szívinfarktus kockázatának. Ezért a Leedsi Egyetem kutatói egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely a mesterséges intelligencián alapul és képes elemezni a retináról készült felvételeket. Alex Franghi kutatásvezető és csapata szerint az előrejelzések pontossága 70-80 százalékos.

A szakember kiemelte, hogy a technika megnyitja a lehetőséget arra, hogy a szívbetegségek felismerését forradalmasítani lehessen. A retinaszkennelés viszonylag olcsó eljárásnak számít és számos optikus rutinszerűen végzi azt. Azt, akinél magas kockázata van a szívbetegség kialakulásának, kardiológushoz küldik és ezáltal nagy valószínűséggel elkerülheti a szívinfarktust. Sven Plein kardiológus professzor, a tanulmány társszerzője szerint a gépi tanulás csodálatosan fedte fel a természetben lévő bonyolult mintázatok összefüggéseit, mely szerint a retinában lévő elváltozás kapcsolatban áll a szívben lévő változásokkal.

A rendszer a tanulási folyamata során több mint 5000 ember retinaszkennelési mintáját elemezte és azonosította a retina elváltozásai és a szívműködésbeli zavarok közötti összefüggéseket. Mindezt összevetette a páciensek korával és nemével, majd a folyamat végére a szoftver képessé vált az egyik szívkamra nagyságának és pumpálási hatékonyságának a megbecsülésére egyetlen retinaszkennelés alapján. Jelenleg ugyanerre csak az EKG- vagy az MRI-vizsgálatok képesek, de azok drágák, ráadásul a szükséges technika csak kórházakban található meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #1
    Ja igen! Meg az aurából!