Gyurkity Péter

Száműzik a britek az alapértelmezett jelszavakat

Szigorú előírásokat vezetnek be számos eltérő termék gyártói számára, komoly büntetésekkel.

Nemrég olvashattunk arról, hogy gyakorlatilag mindenki le akarja váltani a jelszavakat, ezek helyett alternatív úton-módon garantálva a felhasználók biztonságát. A brit törvényhozás szintén látja a meglévő problémákat, ezeket most egy új, jóval szigorúbb törvénnyel igyekeznek áthidalni.

A parlament által kiadott dokumentumokat közzétevő hivatalos oldalon találjuk meg a teljes törvénytervezetet, amely tulajdonképpen az amerikai és európai példák alapján igyekszik megoldást találni a problémára. A cél olyan alapvető biztonsági előírások, minimum követelmények felállítása, amelyek eredményeként eltűnnének a meglévő biztonsági lyukak, az egyes gyártók ugyanis többek között száműzni lesznek kénytelenek a most használt alapértelmezett jelszavakat, amelyek számos háztartási eszközben jelen vannak. A problémát ebben az esetben az jelenti, hogy ezen jelszavakat gyakorlatilag bárki könnyen megtalálja az interneten, az illetéktelen hozzáférés megvalósítása tehát viszonylag egyszerű feladatot jelent, és mivel az online eszközök egyre több területen, a háztartások egyre nagyobb hányadában jelennek meg, a biztonság garantálása kiemelt szempontnak számít.

A fenti jelenség csak egyike azon jelenségeknek, amelyet megemlítenek a tervezetben, emellett számos további előírással érnék el a problémák orvoslását. A gyártók számára előírt minimum követelményeken túl arra köteleznék ezen cégeket, hogy a meglévő hiányosságokat minden esetben kivizsgálják és javítsák, az eredményeket pedig mind a kormányzat, mind pedig a nyilvánosság számára kellő gyorsasággal lejelentsék. Ezen szabályok számos eltérő termékre vonatkoznának, a termosztátoktól a mosogatógépen keresztül az ajtócsengőig, amennyiben pedig az adott gyártó együttműködési hajlandósága nem megfelelő, a céget legfeljebb 10 millió fontos (vagy a befolyó bevétel 4 százalékára rúgó) büntetés sújthatja, a folyamatban lévő ügyek esetében pedig napi 20 ezer font megfizetésére kötelezhetik őket.

A parlamenti vitát követően további módosítások születhetnek meg, a végleges változatot ezt követően tennék közzé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!