Berta Sándor

Egyes jellemzőket előnyben részesítenek a Twitter képszerkesztő algoritmusai

A mesterséges intelligencia a fiatal és vékony nőket preferálja.

Bogdan Kulynych, az École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) Biztonsági és Adatvédelmi Műszaki Laboratóriumának doktorandusza egy olyan új módszert fejlesztett ki, amellyel bizonyítható, hogy a Twitter képszerkesztő algoritmusa előnyben részesít a munkája során bizonyos arcjellemzőket. A szakember megállapította, hogy a mikroblog által alkalmazott szoftver az előnézeti fotók elkészítésekor előnyben részesíti a fiatal és vékony nőket, akik világos, meleg bőrtónussal rendelkeznek. Mindez azt támasztja alá, hogy a közösségi platform által használt program bizonyos szépségideált követ. A felfedezésért Kulynych 3500 amerikai dolláros jutalmat kapott.

A szakember azután figyelt fel a jelenségre, hogy egy másik doktorandusz, Colin Madlan beszámolt róla. A férfi észrevette, hogy a Twitter automatikus fotószerkesztő szoftvere egy róla és a kollégájáról készült felvételen automatikusan az ő arcát helyezte előtérbe azért, mert ő volt a fehér. A kollégáját ábrázoló részt pedig a program teljesen eltávolította. Más Twitter-tagok észrevételei megerősítették, hogy nem tévedésről és egyszeri esetről volt szó.

A mikroblog jelezte, hogy megvizsgálja a jelenségét és javítani akar az algoritmusán. Kis idő múlva a vállalat lekapcsolta a megoldást, majd meghirdette a versenyét, amelynek keretében 3500 amerikai dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki új utakat talál annak bizonyítására, hogy a mesterséges intelligenciája hátrányban részesít bizonyos csoportokat. Kulynych végül a Las Vegasban megrendezett DEF CON IT-biztonsági konferencián kapta meg a díjat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!