Berta Sándor

Canon - ha kifogy a tinta, nincs szkennelés sem

Gyűjtővádas keresetet nyújtottak be a gyártó ellen.

Az Amerikai Egyesült Államokban egy multifunkciós készülékkel rendelkező felhasználó a múlt héten gyűjtővádas beadványt adott be a Canon ellen. Az érintett személy azt állítja, hogy a vállalat félrevezető reklámokat alkalmazott és jogtalanul gazdagodott meg rajta. Mindezt azzal indokolta, hogy az általa korábban megvásárolt Canon Pixma MG6320 típusú multifunkciós termék csak akkor tud szkennelni és faxolni, ha teljes mértékben feltöltött tintapatron van benne. Az illető hozzátette, hogy ha ezt tudta volna, akkor nem vette volna meg az eszközt. A kapcsolódó hirdetésekben erről egyetlen betű sem szerepelt.

A Bleeping Computer arról számolt be, hogy ebben a kérdésben már számos ügyfél felvette a kapcsolatot a gyártóval, amelynek ügyfélszolgálata mindig ugyanazt válaszolta: ahhoz, hogy valaki szkennelni vagy faxolni tudjon, a tintapatronokat fel kell tölteni vagy azoknak tele kell lenniük. A funkciók más módon nem érhetők el.

A gyűjtővádas keresetet benyújtó felhasználó azt vetette a Canon szemére, hogy korlátozza a multifunkciós készülék funkcióit azért, hogy így növelje a tintapatronok eladását. Nincs ugyanis olyan műszaki ok, amely miatt egy ilyen terméket tintaszint-töltöttséget jelző funkcióval kellene ellátni és az egyébként sem vezethetne oda, hogy a beépített szkenner nem működik, ha a tintapatronok üresek. A gyakorlat eredménye, hogy folyamatosan nő a cég tintapatronokból származó bevétele és nyeresége. A gyűjtővádas kereset beadója legalább 5 millió amerikai dolláros kártérítést követel - a kamatok, a perköltségek és az ügyvédi díjak nélkül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • morguldae #21
  Az ilyen köcsög átverős cégeket be kéne záratni örökre! Megvetetik az emberekkel a szart, meg letiltogatnak mindent nehogy már használni tud rendesen!
 • HubaBuba #20
  Én nyomtatót nem is szoktam venni :)

  Tintasugarasból olyanom volt (HP, EPSON) amit más már nem bírt idegekkel. Az epsont Felpimpeltem tintaellátó rendszerrel (szinenként 1 dl volt ha jól emlékszem), hogy legalább a szinenkénti patroncsere ne okozzon idegállapotot állandóan, de még úgy is f*s volt. Megbízhatatlan az összes, hiába mondták hogy nem szárad be ha rendszeresen használod, elég volt 1-2 nap és máris simogathattad a patronok alját langyos vizes szivaccsal, amit utána a fej beállítás nevű félórás vallásos áhitat követett...

  Legutóbb a kuka mellől hoztam el egy kis Xerox lézert, a tulaj gondolom kidobta mert csíkozott. 3000 Ft-os tonercserével megoldódott a hiba - azóta is nyomtatok vele szépen.

  Amúgy nyomtatót munkahelyi selejtezésnél érdemes beszerezni, minél felsőbb vezető asztaláról :)
 • Arnika19 #19
  Epson esetén használható a szkennelés, szóval jogos a kereset, csak Canon az ahol ez így van megoldva és tényleg nem említik.. Még a HP egyes eszközeinél sem kell feltöltött patron, de ők is a Canon gyakorlatát vették át. Ha nem akarom kinyomtatni akkor miért nem szkennelhetek ha kifogyna a patron? Nincs a két funkció közt összefüggés.
  Utoljára szerkesztette: Arnika19, 2021.10.20. 06:27:21
 • monk00 #18
  Teljesen igaza van. A reklámokban, tájékoztatóban ez nem szerepel. Magyarországon is sokan megszedik magukat különféle árukból, úgy hogy félre tájékoztatják a vásárlókat. Illetve eltitkolnak bizonyos információkat. És csak a megvétel után derül ki hogy tulajdonképpen jól átvertek. Csak hát a magyar ember, meg az amerikai ember között óriási nagy különbség van. A magyar akkor is mosolyog mikor már a füléig ér a szar, és kezet csókol annak aki ezt meg is teszi. Míg az amerikai, már akkor elkezd morogni mikor a szagát érzi. És teljesen igazuk van. Sajnos magyarországon nincs igazság soha semmiben. Mert mindig azt védik aki többet fizet. A többi nem számít. Hiába indítanál eljárást ellenük, még az árát sem adnák vissza. Mert kiderülne hogy az ügyvéd akit felfogadtál, az valamelyik dolgozónak rokona, és a bíró meg együtt teniszezik a vállalat egyik igazgatójával. Magyarország a korrupció melegágya. Mint ahogy egész kelet európa is. Sajnos magyarországról nézve semmit nem érnél el, hiába jelentenél bárkit. Olyan ez mint az orvosok büntethetősége. Egyetlenegyszer sem kapott magyar orvos, vagy ápoló, börtönbüntetést azért, mert félrekezelt egy beteget, és meghalt. Csak azért írtam le mindezt, ha netán valakinek eszébe jutna szintén bíróságra menni, mert megvette ezt a szart, hát akkor ki kell hogy ábrándítsam. Magyarországon az árát sem ítélnék vissza, nem hogy 5 millió dollárt.
  Utoljára szerkesztette: monk00, 2021.10.20. 06:27:58
 • Gabbbbbbbbbbbb #17
  Ilyen alapon nincs olyan nyomtatógyártó, amelyik nem kerülendő.

  Én HP p1102-t használok hosszú évek óta. Az utángyártott tonerek ára nagyon baráti..
 • kvp #16
  Ha mar regi nyomtato, akkor nekem van egy uzemkepes Epson LQ100-as es megy is linux alol, de ha jo minosegben probalok rajta nyomtatni, akkor egyreszt 10 perc/lap, masreszt meg a harmadik szomszed is ramhivja a tek-et, hogy biztos valami gepfegyverrel szorakozok. Hatalmas elonye,hogy mai napig kapni hozza fillerekert festekszalagot. Evente 1-2x ha hasznalom cimkenyomtatokent.

  Amugy az ismerosi korben van par tintasugaras HP PSC, azok mennek scanner modban patronok nelkul is meg reges regen beszaradt patronokkal.
 • cateran #15
  Azt is tedd hozza gyorsan, hogy a HP nyomtatok alapertelmezetten nem konfiguralhatoak a setup patronok nelkul (hiaba raksz bele echte gyari patront) Par napja vettem egyet, de setup patronok nelkul..elkezdem a setupot es lerohad ott, hogy kellenenek a setup patronok, semmilyen egyeb nem jo...Csekkolas neten, a ceg javaslata: kuldjem vissza az eladonak...Aztan persze kiderult, hogy van bypass, mivel ebbe a baromsagba millioan belefutottak mar az evek alatt, de azert a HP ragaszkodikehhez, mert....Tanulsag? HP messzirol kerulendo...es lathatoan a Canon is...
 • Macropus Rufus #14
  nekem van 2 is. Mind a kettő régi. Az egyik egy Kyocera FS3920DN a másik egy Canon Pixma110. Ez utóbbit a fotók nyomtatására használom, bár mostanában már ritkábban a Kyocera meg azóta van meg amióta szükségem volt egy komoly nyomtatási teljesítménnyel bíró vasra. Egyik sem mai darab. Már nyugdíjas mind a kettő, szóval már nem terhelem annyira őket. :)

  Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2021.10.19. 17:11:54
 • wraithLord #13
  Nekem sincs, munkahelyi dolgokon kívül nem nagyon szoktam kinyomtatni semmit. Gondolkodtam már rajta, hogy veszek egy lézert (tintasugarasat biztos nem), de szerintem sosem fogok, mert minek.
 • Sequoyah #12
  Rajtam kivul hanyan vannak akik egyaltalan nem is vesznek nyomtatot, mert igy abszolut megbizhatatlan hogy folyton nem mukodik mert valamilyen panasza van?
  Munkahelyen nyomtatok inkabb, vagy a kozeli nyomdaban fillerekert...