Berta Sándor

Mesterséges intelli­genciával az élelmiszer­pazarlás ellen

Az évente készített élelmiszerek 40 százaléka megy veszendőbe.

A boltok polcai roskadoznak a különböző zöldségek, gyümölcsök, húsok, húskészítmények és más árucikkek alatt, azonban nagyon ritkán fordul elő, hogy egy üzletnek sikerül minden terméket eladnia. A megmaradó élelmiszereket általában megsemmisítik, holott vagy felhasználhatók lennének vagy jobb gazdálkodással elkerülhető lenne a felhalmozásuk.

Alexander Piutti, az SPRK nevű vállalkozás alapítója és vezetője szerint nem a feleslegessé vált élelmiszerek eltávolítása a probléma, hanem a masszív túltermelés. Az általuk kidolgozott technológia a mesterséges intelligenciára épül és felméri, hogy hol és mikor készül túl sok élelmiszer, s hová juttatható el a felesleges zöldség, gyümölcs, hús és más árucikk. A cél az élelmiszerpazarlás minimálisra csökkentése, valamint ezzel párhuzamosan a jelenleginél jobb erőforrás-megosztás lehetővé tétele.

Az SPRK együttműködik élelmiszer-kiskereskedőkkel, logisztikai vállalatokkal, déligyümölcs-importőrökkel és agrárcégekkel. A cég a felesleges élelmiszereket kórházaknak, SOS gyermekfalvaknak és a feldolgozóiparnak juttatja el. Piutti hangsúlyozta, hogy a kapott összes adatot betáplálják a platformjukba, ezáltal folyamatosan képezik az algoritmusukat és a mesterséges intelligencia egyre több mintát ismer fel. Ennek köszönhetően egyre pontosabban jelezhető előre a túltermelés és az élelmiszerek is jobban eloszthatóvá válnak.

A 2020-ban alapított startup együttműködik a Lufthansa egyik leányvállalatával. A Lufthansa Industry Solutions (LHIND) szállítja azokat a megoldásokat, amelyek az egyes partnerek rendszereit kötik össze. Amennyiben például egy nagykereskedő nem tud több banánt szállítani, akkor bejegyzi azt a saját rendszerébe, miként szintén feltünteti, hogy a gyümölcsök hogyan néznek ki, honnan származnak és mikor lettek leszüretelve. Ezzel párhuzamosan megpróbál felvásárlót találni az adott szállítmánynak. Susan Wegner, a LHIND mesterséges intelligenciáért és adatelemzésért felelős alelnöke rámutatott, hogy a fejlesztésük ajánlani tud lehetséges ügyfeleket.

Az SPRK befektetői között van Marcus Stahl és Patric Fassbender, a Toniebox alapítói; az osztrák Haas Family Office, Mario Götze német labdarúgó és Fahri Yardim filmproducer. A vállalatnak a felesleges élelmiszerek értékesítéséből származik a fő bevétele. Emellett minden felhasználónak licencdíjat kell fizetnie a platformlátogatások miatt. Az SPRK-hoz hasonlóan dolgozik a Too Good To Go, amelynek alkalmazása segítségével elhozhatók az üzletek és az éttermek felesleges árucikkei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!