Berta Sándor

Jelölni fogja az állami sajtó videóit a YouTube

A videomegosztó platform az állami befolyás növekedése és az álhírek elterjedése ellen akar fellépni.

A YouTube az Amerikai Egyesült Államokban jelölni kezdte azokat a felvételeket, amelyeket valamilyen kormányzati sajtóorgánum jelentetett meg az oldalon. Az intézkedéssel kapcsolatban Geoff Samek, a YouTube News termékmenedzsere blogbejegyzésében azt írta, hogy a felhasználókat olyan helyzetbe akarják helyezni, hogy jobban megértsék, melyik hír milyen forrásból származik. Az új jelölésekhez hivatkozások is fognak tartozni, amelyek segítségével mindenki tájékozódhat az adott sajtóorgánumról.


A lépés olyan újságokat, rádió- és televízióadókat érint elsősorban, mint például az orosz RT, amelyet gyakran vádolnak azzal, hogy gyakorlatilag a Kreml propaganda-szócsöve. Szintén érintett lehet a Radio Free Asia is, amelyet az amerikai állam finanszíroz. Emellett az intézkedés - bizonyos esetekben - a szabályozás vonatkozik majd az olyan adókra és hírügynökségekre is, mint a BBC vagy az AFP. Samek kiemelte, hogy az új szabályokkal az a céljuk, hogy meglehetősen pontosan tájékoztassák a felhasználókat a hírekről és azok hátteréről. A lépés mögött az álhírekkel kapcsolatos vita és a külföldi érdekekből megvalósított véleménymanipuláció áll.

Susan Wojcicki, a YouTube első embere közölte: felismerték, hogy komoly társadalmi felelősségük van abban, hogy ezeket az egyre hangosabb politikai kérdéseket helyesen kezeljék. A menedzser hozzátette, hogy a jövőben az eddiginél jobban meg fogják vizsgálni a feltöltött videók tartalmát, ehhez azonban új munkatársakat kell felvenni és tovább kell fejleszteni a használt ellenőrzőrendszereket is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #9
    Ezzel csak annyit mondasz: Döntsék el helyettem, mi a kamu és mi nem. Nem is érdekel, hogy az, aki eldönti egyáltalán mi alapján szelektál. Írják ki nekem, hogy mi kamu és kész. A probléma ezzel az, hogy amédfia mégjobban irányított lesz és az emberek, főleg a fejlett világban élők, az eddigi tudatbuboréknál is jobban el lesznek szeparálva a világtól. Köszönöm, ilyen világot én nem szeretnék.
  • leeloodallas #8
    Igen, én pl. lusta vagyok minden kib.szott hírnek a forrását keresgélni. Általában olyan sajtóorgánumot olvasok, akikről tudni vélem, hogy nem a SUN aktuális számából vesznek át cikket mindenféle kritika nélkül, de nagyon sok külföldi hírnek pl. nem járok utána - egyszerűen nincs annyi időm, és kedvem sem, hogy egy sajtóosztálynyi melót beletegyek a napi szörfölésbe.

    A lentebb, Skylake által vázolt rendszer abszolút működőképes lenne és nagyon is támogatnám. Nem igazolható, azaz kamuhírek ne, vagy csak mindenhol látszó, egyértelmű cédulával jelenhessenek meg.

    A mostani kormánymédia kb. lehúzhatná a rolót, és végre azt is megtudhatnák a nézőik, hogy mi történik a valóságban. Mert a mostani adások egy elmebeteg vízió kivetítései, egy párhuzamos univerzum vélt történéseiről szólnak.

    Persze ez most majdnem elképzelhetetlen. Sajnos.
  • ostoros #7
    A legtöbben mindig is egyet értettünk, csak én inkább olvasok és ritkábban írok hozzászólásokat.
  • gforce9 #6
    Nézd már, valamin egyetértünk? :D
  • ostoros #5
    Az amerikai hírmonopólium konkurenciája ellen van az, semmi több. Vagy azt hiszi valaki, hogy attól mert valami nem állami, az automatikusan hitelesebb? Persze, meg a rózsaszín szárnyas egyszarvúak a kertemben gangbang-elnek Donald Trump nejével.
  • gforce9 #4
    Tényleg azt hiszitek, hogy akit érdekelt a hír mögött forrás, az nem járt utána eddig is? Akit meg nem érdekelt az ezután sem fog utánanézni és pontleszarja. Ez így ebben a formában nem szól másról, mint arról, hogy kiválasztunk ideológiai alapon XY hírforrásokat és azok kamuhírek és kész. A nyugati civilizáció elszeparált tudatbuborékja, ami ezzel kinevelődik, semmi más.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2018.02.05. 20:10:28
  • lac coo #3
    Helyes !
  • TokraFan #2
    Egyetértek!
  • Skylake #1
    Ezt a kezdeményezést abszolút a legteljesebb mértékig támogatni tudom, sőt nagyon itt lenne az ideje egy komplex hírminősítő és hitelesség értékelő rendszernek / struktúrának létrejönnie az online térben! Erre jelenleg minden technológiai potenciál megvan. Nagyon örvendetes, hogy ennek a folyamatnak az egyik első lépése megtörtént! Igen, lehessen arról egyértelműen tudni, hogy az adott hírcsatorna mögött ki áll, függetlenül attól, hogy ez egy egyszerű vlogger-hez tartozik, vagy egy hírügynökséghez!