Gyurkity Péter

Rekordott döntött az nVidia az új kártyákkal

A gyártó minden korábbinál nagyobb bevételre tett szert, az új generáció nagyon népszerű.

A GeForce RTX 30 hivatalos bemutatkozása, valamint az új kártyák piaci megjelenése után nyilvánvalóvá vált, hogy a fejlesztések nagyon gyorsan gazdára találnak, a felhasználók tehát egyértelműen pozitívan fogadták az új generációt. Ezzel kapcsolatban nemrég már mi is beszámoltunk arról, hogy a legerősebb példány köröket ver az AMD megoldásaira, legalábbis a játékosok körében, mivel azonban ez utóbbi cég is kitűnő eredményt tett közzé, várható volt, hogy az nVidia is kellemes számokat közöl majd velünk – ez így is lett.

A hivatalos negyedéves jelentésben arról olvashatunk, hogy a periódus alatt besöpört bevétel minden korábbi időszak eredményét meghaladta. Az elmúlt év azonos negyedévéhez képest ráadásul csaknem kétszeres volt a különbség, míg a nettó profit sokszorosára emelkedett, amiben nyilván a pandémiának is jelentős szerepe volt. Mégis, a gyors gyógyulás mellett is szembetűnő a hatalmas ugrás, amely egyértelműen az RTX 30-széria sikerének köszönhető, bár emellett az adatközpontokba szánt megoldások jó szereplése is nagy hangsúlyt kapott az anyagban. A kriptobányászok jelenléte szintén segített, nekik köszönhetően nagyra nőtt az árrés, bár a cég állítása szerint a GeForce-kártyák 80 százaléka nem igazán volt alkalmas a bányászásra.

Az úgynevezett crypto mining processor (CMP) vonal 266 millió dolláros bevételt nyújtott az nVidiának, ez egy évvel korábban még 150 millió dollár volt. Mivel azonban az Ethereum bányászása a jövőben (az illetékesek által fokozatosan végrehajtott változtatásoknak köszönhetően) kevésbé lesz profitábilis, a CMP-eladások bezuhanása várható, ez pedig a játékosoknak szánt chipek forgalmát is negatívan befolyásolhatja. Ebben a periódusban a játékos-üzletág 3 milliárd dolláros bevételre tett szert, ez gyakorlatilag a teljes eredmény fele volt, ami jól jelzi a szegmens jelentőségét. Ahogy említettük, az adatközpontokba szánt példányok is jól szerepeltek, innen 2,36 milliárd dollár jött be, míg a ProViz-üzletág 519 millió dolláros bevételt mutathatott fel.

Ami a jövőt illeti, a harmadik negyedben tovább emelkedhet a bevétel, ám a bruttó marzs már némileg csökkenni fog – az ünnepi szezonra való felkészülés viszont ismét komoly lehetőségeket kínál majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mat666 #4
    Nyomorékok majd ha ez az egész kripto hülyeség véget ér mert egy nap végett ér ne legyenek efelől kétségei senkinek majd akkor újra jó lesznek a gamerek.
  • kvp #3
    Akkor idaig a legjobb modszer a kriptobol penzt termelni az ha ellatjuk a banyaszokat felszerelessel (kartyakkal) es szallassal (arammal)? Pont mint anno a kaliforniai es alaszkai aranylaz idejen??? Ne mar... :-D
  • MerlinW #2
  • Relixo #1
    "A gyártó minden korábbinál nagyobb bevételre tett szert, az új generáció nagyon népszerű."
    Igen... a coin bányászoknál! Akiknek a gyártói futószalagról talicskázzák is oda őket. Ja és mielőtt valaki nevet rajta (sajnos) nem vicc. Fű alatt egyenesen a kezükbe landol a kártyák 70%-a amit gyártanak. Lásd Zotac kártyák, még twitter-re ki is posztolták büszkén nem is olyan rég,hogy (már megjelenés előtt) 3070-s kártyáik a bányászoknál voltak aktív használatban. Szóval részemről rohadjon el az Nvidia(vagyis inkább Ngreedia) ott ahol van a sok billió dollárjával együtt.