Berta Sándor

Új robot- és drónkamera a Leicától

A gyártó különleges készüléket fejlesztett ki.

A Leica Geosystems bemutatta a BLK ARC típusú kameráját, amelyet "autonóm lézer-szkennelő modulként" akar értékesíteni. Az új eszközt a robotokhoz és a robotrepülőgépekhez alkotta meg a cég, amely egy Light Detection and Ranging (LiDAR) rendszer segítségével képes automatikusan feljegyezni a vizsgált területről a 3D-adatokat. Amennyiben az új kamerát összekötik a Boston Dynamics által kifejlesztett Spot nevű robotkutyával, akkor számos nehéz vagy veszélyes feladat elvégzését automatizálni lehet.


A felhasználók egyszerűen kijelölhetnek egy utat egy épület alaprajzán és utána a Spot azt bejárhatja, miközben felvételeket készít a környezetről. Így lehet például naponta dokumentálni egy ép vagy egy összeomlott épület állapotát anélkül, hogy eközben bárki veszélybe kerülne. Az új modulban három kamera van, amelyek a környezet feltérképezésén túl a mozgásokat is felismerik. Ezeket egészíti ki egy robusztus házban elhelyezett LiDAR szkenner, valamint egy nagy felbontású képek rögzítésére alkalmas elülső kamera.

A gyártó hangsúlyozta, hogy a Leica Cyclone 3DR szoftverrel önállóan is tervezhetők vagy igényekhez igazíthatók a különböző útvonalak és az új rendszert webes alkalmazással lehet távirányítani. A Leica Geosystems nem árulta el a BLK ARC bevezető árát, a termék kiszállítása október 28-tól kezdődik el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!