Mindent visznek a 6 hüvelykes telefonok

Idén már ez a méret számít alapnak, legalábbis az OLED-panellel ellátott készülékeknél.

A hordozható kütyük piacán az elmúlt években egyre népszerűbbé vált az OLED-technológia, ezzel kapcsolatban nemrég arról írtunk, hogy már az új Nintendo Switch is ilyen kijelzőt kapott. Most az okostelefonok kapcsán jelent meg egy részletes felmérés, amely szintén ezen kijelzők népszerűségét, valamint a gyártók által választott, ideálisnak tűnő méreteket sorolja fel.

A UBI Research tette közzé a napokban saját anyagát, amelyben az idén piacra dobott okostelefonokra koncentrálnak. Ebben megállapítják, hogy január és június között, vagyis az első naptári félévben, a különböző gyártók összesen 122 eltérő, OLED-kijelzővel ellátott típust dobtak piacra, ezek túlnyomó része, egészen pontosan 97,5 százaléka, pedig 6 hüvelyk körüli mérettel jelent meg. Jól látszik, hogy a cégek ezt tartják megfelelőnek, hiszen 2018-ban a 6 hüvelykes és még nagyobb készülékek aránya (az OLED-szegmensben) még „csak” 78 százalék volt, mostanra pedig az egyéb kategóriák szinte teljesen kiszorultak erről a területről. 5 és 8 hüvelykes megoldások alig jelentek meg, 7 hüvelykesre pedig idén még nem is akadt példa.

A legkisebb új példány idén az Asus ZenFone 8 volt a maga 5 hüvelyk körüli paneljével, míg a legnagyobbak között a 8 hüvelykes felületet kínáló hajlítható típusok, így a Xiaomi Mi Mix Fold és a Huawei Mate X2 érdemel említést. Az összesen 122 eltérő típusból 6 jelent meg kifejezetten vékony kávával, 13 felső bevágást hordoz, míg 103 már apró előlapi lyukkal rajtolt el – előlapi fizikai Home-gomb ezen OLED-telefonok egyikén sem kapott helyet. A készülékek nagyjából fele kínál 400 és 500 ppi közötti pixelsűrűséget, további 10 példány ezen intervallum felett, 28 pedig alatta helyezkedik el. A telefonok 84,4 százaléka esetében a teljes előlap 80-90 százalékát teszi ki maga a kijelző, a 90 százalék feletti arányt csak ezen kütyük 14 százaléka érte el.

Jövőre várhatóan tovább növekednek majd a méretek, itt bőven számíthatunk 6 hüvelyk feletti megoldásokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #6
  Igenyektol fugg. Ha sokat vagyok otthon, akkor van egy kisebb telefonom, es otthon a kanapen egy nagyobb tabletet hasznalok.
  De ha sokat utazok pl buszon, akkor inkabb egy nagyobb telefont valasztok, mert egy tabletet nem feltetlenul akarok a varosban cipelni.
 • zola2000 #5
  "Vegyétek a jó oldalát, lassan kihalnak majd a tabletek"

  Azért egy 11 collos 16:10 képarányó tablet otthonra pont jó olvasgatni, míg egy telefon ahhoz képest olyan mint egy szűk rúd egy táblán szó szerint. Otthon SOKKAL kényelmesebb mint egy telefon mindenre amire egy telefont használ az ember.
 • caprine #4
  Vegyétek a jó oldalát, lassan kihalnak majd a tabletek mert a telefonok akkorák lesznek.

  Sőt lassan a nagy aksik miatt olyan nehezek is lesznek, hogy súlyzó helyett is jók lesznek. Én visszasirom az S4-et és a méretét, az volt a tőkély szerintem.

  A multkor láttam egy 15 év körüli kiscsajt az utcán sétálni, jack csatis füldugó, kezében / tenyerében hordozva meg egy szerintem 10" tablet arról hallgatta a zenét, azt meg elég nehéz farzsebbe berakni:) Egyébként ezeknek nem gyanus, hogy még mindig vannak mp3 lejátszók, egy sandisk clip 32GB tárral 19ezres, nem töröd össze, és a legkisebb zsebben is elfér. • Celeborn #3
  Hát, nekem 5,65"-os van, de ez már tényleg a max. amit használhatónak ítélek. Már ennél is vannak olyan gondok, hogy amikor keresztbe kell nyúlnom a hüvelykujjammal a kijelzőn, akkor a tenyerem "párna" része (nem tudom, hogy hívják) hozzá ér a kijelző széléhez, és persze érintésnek veszi ezt is a telefon. Nem használok telefontokot, mert attól szerintem undorító lesz egy telefon. Minek vesz az ember egy szép telefont, ha aztán beleteszi egy kotonba? Pedig az valamit segítene ezen a problémán. Így viszont néha írás közben is előfordul, hogy a tenyerem hüvelykujj alatti párna része miatt mindenféle betűk kerülnek a szövegbe (amikor egy kézzel próbálom használni). Arról nem is beszélve, hogy ez már éppenhogy csak befér a zsebembe. Mielőtt valaki azon akadna fenn, hogy nincs kotonban a telefonom amit zsebreteszek, van párom által varrt tokom. :) Szóval ha nem használom a telót, abban van.
 • wraithLord #2
  Azért régen mást jelentett a 6 inch körüli kijelzőméret, mint mostanában. Régen 16:9-es volt a képernyőarány bazinagy kávával, akkor a 6 inches telefon nagyon nagynak számított. Ma alig van káva, és a telefonok is elbaszottul elnyújtottak, hosszú vékonyak lettek. Én nem vagyok egy nagykezű ember, de a mostani 6.7 inches (jóisten mekkora :D) telefonomat simán tudom egykézzel kezelni, és a könnyítés csak annyi, h a képernyő közepéről is le lehet húzni a notification függönyt vagy mi a tököt, nem kell hozzá a képernyő tetejét tapizni. Enélkül kicsit zsonglőrködnöm kellene.

  Ettől függetlenül praktikussági okokból van egy 5 inches régi is (amiről régen azt hittem, ennél nagyobb nem kell/nem lehet használni). Az első okostelefonom 4 inches volt, az már tényleg nagyon pici lenne.

  Egyébként meg ha nem nagyon van más, jó, hogy "mindent visznek".
 • kvp #1
  Egyre kevesebb fele kijelzot gyartanak, igy azok a gyartok akik nem engedhetik meg maguknak az egyedi kijelzoket azt veszik amit kapnak. Az eink kijelzokel ez mar eljutott oda, hogy osszesen egy kinai gyar keszit ilyen termeket, az oled-ek eseten is egyre kevesebb gyarto, egyre kevesebb fele termeke erheto el. A tomeggyartas miatt viszont ez leviszi az arakat, ami meg inkabb az egysegesites fele viszi el a piacot. Ehhez raadasul semmilyen hatteralku nem kell, a kapitalizmus profitmaximalizacioja es a tomeggyartas szabalyai miatt alakul is.