Berta Sándor

Ausztria kitart a digitális adó mellett

A nemrég kötött nemzetközi egyezség nem változtat az osztrák gyakorlaton.

Néhány nappal ezelőtt vált ismertté, hogy legalább 15 százalékos adó lesz a globálisan működő nagyvállalatokra. A G20-ak javaslatát az OECD tagjainak többsége is támogatja. Gernot Blümel osztrák pénzügyminiszter mindenesetre azonnal jelezte, hogy nem függesztik fel vagy törlik el a bevezetett 5 százalékos digitális adót. A politikus leszögezte, hogy konkrét politikai egyezségre van szükség és pontosan tudniuk kell, hogy mikor és milyen digitális adók fognak jönni a jövőben.

Blümel emellett bírálta azt, hogy a nagy digitális platformok más cégekkel összehasonlítva sokkal kevesebb adót fizetnek. Ausztria pontosan ezért vezette be a saját digitális adóját. Az osztrák pénzügyminiszter ezzel párhuzamosan hangsúlyozta, hogy továbbra is nyitottak a kompromisszumra mind európai, mind globális szinten. A politikus végül elismerte, hogy az amerikai kormány az elmúlt hónapokban nagyon komoly előrelépést ért el, s az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió az álláspontja alapján jó és konstruktív úton halad a nagy digitális konszernekre kivetendő globális minimális adóval kapcsolatos egyezség felé.

A globális minimumadóról szóló elképzelések két alapon nyugszanak: egy legalább 15 százalékos minimumadó bevezetésén, illetve olyan rendszeren, amely a lehető legigazságosabb módon osztja el ezt az adót. A részleteket a következő időszakban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD fogja kidolgozni, majd a G20 csoport hagyja jóvá a vezetők október végi római találkozóján. Ezt követően az országoknak saját törvényeikbe kell foglalniuk az adómértéket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Olyasmi, csak az osszeg binarisan MSBF formatumban leirva 1-essel kezdodik es sok nulla van mogotte. :-)