Franczy

Feltámadnak a floppyk?

Ugyan szinte még minden számítógépben megtalálható egy jó öreg 3.5 collos floppy meghajtó, mely 1.44 MB-os kapacitású lemezek olvasására és írására képes, ezen drive-oknak az utóbbi időkben egyre inkább leszűkült a felhasználási területe. Korai lenne azonban kidobni az évek során esetlegesen felhalmozódott floppy lemezeket, hiszen most lehet hogy feltámad poraiból a floppy technológia.

A világ nagyobbik részén egyszerűen csak Panasonic-ként ismert Matsushita-Kotobuki Electronics Industries bejelentette, hogy kifejlesztette a Superdrive meghajtót, melynek segítségével a teljesen szabványos 1.44 MB-os kapacitású floppy lemezekre 32 MB adat rögzíthető.

A Superdrive esetében a Matsushita által újonnan kifejlesztett FD32MB technológiát alkalmazzák a nagyobb kapacitás elérésének érdekében. Míg egy normál floppy az eddigiekben csak 80 tracket (sáv) tartalmazott, addíg az új technológia segítségével ez az érték akár már 777 is lehet, és természetesen a korábban már 1.44 MB-osnak formatált lemezeket is újra lehet formatálni az új meghajtóval. Persze az megint más kérdés, hogy vajon az ilymódon adatokkal teletömött lemezek vajon milyen tartósak és megbízhatóak lesznek majd, a szakértők véleményei mindenesetre megoszlanak a témát illetően.

"A floppykat manapság már egyre kevesebben használják, hiszen egyszerűen nagyon kicsi a kapacitásuk. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a floppyk nagyon megbízhatóak. Egy normál floppy lemezre mentett adat még tíz év múlva is beolvasható marad, míg egy karcos CD-t nagyon nehezen lehet csak beolvasni. Az eddigi "szuper" floppy megoldások nem váltak be, idővel majd kiderül, hogy a Matsushita újdonsága mennyire váltja be a hozzáfűzött reményeket." - nyilatkozta Tom Turner, a TechServe egyik szakembere. Én személy szerint a floppyk megbízhatóságát illetően vitába szállnék az úriemberrel, de hát ez is egy vélemény.

A Matsushita FD32MB technológiája úgy éri el a jóval nagyobb kapacitást, hogy míg egy normál 1.44 MB-os floppy esetében egy track 87.5 mikron széles, addíg a Superdrive által formatált lemezek esetében egy track már mindössze 18.8 mikron széles, abban pedig minden szakértő egyetért, hogy ez a stabilitás csökkenését eredményezheti. A Matsushita Superdrive-ok idén júliusban jelennek majd meg a világpiacokon, bár japánban már február 23-tól beszerezhető a 85 dollárba (~25e Ft) kerülő új eszköz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomcat.no1 #22
    Szerintem egy jó programozó (csapat) tudna írni a Windows-ra olyan progit amivel a menetközben berakott vinyót tudná a rendszrhez illeszteni.
    Amúgy szertintem is halott ügy ez a FD32MB !!!!!
  • JHetfield #15
    most nem aze' de ki az a hulye aki csak ugy lebassza a vinyojat...lemez helyet vegyel frizbit...
  • Pali #2
    Hát, a tapasztalataim azt mutatják, hogy a lemezek nem annyira megbízhatóak. Kizárólag márkás lemezeket vásároltam annó, de tízből 2-3 elég hamar megadta magát. Utáltam is nagyon. Ha ez a csodadrive erre még ráfejel plussz 2-3 lemezzel, akkor aztán tényleg semmit se ér majd.