Berta Sándor

Lekerül a Xiaomi az amerikai fekete­listáról

A kínai mobilgyártó valószínűleg nagyon örül a tengerentúli kormányváltásnak.

A távozó amerikai elnök, Donald Trump az utolsó hivatali napjaiban a befektetések megtiltásával még egyet belerúgott a kínai távközlési cégekbe. A korábban kihirdetett feketelista további 9 kínai gyártóval bővült, köztük volt a Xiaomi is, amelyet annak ellenére érintett hátrányosan a döntés, hogy nincs is jelen az amerikai piacon. Február elején a kínai társaság beperelte az Amerikai Egyesült Államokat, konkrétan az amerikai védelmi és a pénzügyminisztériumot az ellene hozott intézkedések miatt, továbbá tiltakozott az ellen is, hogy a Trump-kabinet "kínai katonai vállalatnak" nevezte. Márciusban az ügyet tárgyaló szövetségi bíróság azonnali érvénnyel hatályon kívül helyezte a konszernt sújtó amerikai szankciókat.

Most a Bloomberg gazdasági hírügynökség arról számolt be, hogy Joe Biden vezette kabinet úgy döntött, hogy megvizsgálja a Donald Trump által hozott intézkedéseket és ahol lehet, enyhíteni fog azokon. Az első lépés a Xiaomi-t érintette. Az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy teljes mértékben visszavonja a kínai óriáscég elleni szankciókat.

A mostani döntés értelmében a két fél május 20-ig közösen dolgoz ki egy egyezséget. A határozat a márciusi bírósági iratokon és az azokban leírt indoklásokon alapul. Az utóbbiakból kiderült, hogy a szaktárca nem érvelt megfelelően a Xiaomi elleni felvetésekkel kapcsolatban és egyúttal túllépte a hatáskörét. Ráadásul becsúszott egy kínos hiba is, amikor az egyik esetben tévesen idézték a szükséges szöveget. A bíróság akkor azt írta, hogy az ilyen hibák nem erősítik meg a döntéskeresés pontosságába vetett bizalmat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #3
  Igen, én is így gondolom, ezért volt az irónia, de azért ennél árnyaltabb a kép.
  5G nem csak kínaiaknál van már, az oljavezetéket meg az oroszok támadták valószínűleg.
  Kína egyedül kevés a zsidók ellen, ezt a kínai vezetés is tudja.
 • kvp #2
  "Megszűntek a kémkedésre utaló bizonyítékok? A demokrácia fellegvárában kormányok politikája alapján tiltják- engedélyezik cégek működését."

  Nem es igen. Azert tamogattak Biden-t a kinaiak, hogy visszakerulhessenek az amerikai piacra es kiszalljon az usa Tajvan vedelmebol. Arrol nem beszelve, hogy ha nem engedik vissza oket, akkor egyreszt soha nem lesz rendes 5G amerikaban, mert az osszes technologia a kinaiak kezeben van, masreszt meg az olajvezetek esetebol is lathatjuk, hogy ha nagyon akarjak akkor a jelenlegi halozatokon is ugyanugy ki tudnak szurni az usa-val. Tehat a kinaiak jonnek vissza, a keystone marad a fiokban es amerikaban jelenleg demokraciarol beszelni vicces dolog. Olyan mintha nallunk a kekcedulas valasztasok utan kijelentettek volna, hogy a kommunista part csak megvedte a demokraciat. (na igen, tenyleg kijelentettek, mindket helyen)

  Szoval amerika nem lesz sokkal rosszabb helyzetben attol, hogy a kinaiak tetszolegesen lehallgathatjak vagy blokkolhatjak a kommunikacios infrastrukturajukat, mivel igazabol ezekre mar most is lehetoseguk van. Az amerikai hadsereg 40%-os leepitese (kb. ennyire becsultek a patriotak szamat) mar problemasabb, de ha eleve az a cel, hogy megszuntessek az orszagot, akkor ez pont jo iranyban halad. Biden tamogatoi reszben maoistak, reszben globalistak es mindket csoport USA ellenes. Amikor a tajvani es a japan kormanyok az usa-tol fuggetlen vedelmi szovetsegen gondolkoznak az mar reg rossz, ha kenyszerbol ehhez meg delkorea is csatlakozik, az azt jelezi majd, hogy mar eleg elkeserito helyzet.

  Mindket uj globalis ero (a globalista nagytokesek es a kinai allampart) arra jatszik, hogy amikor az USA osszeomlik, akkor az uj vilagkormanyt ok adhatjak es ennek a celnak az elereseert kepesek voltak osszefogni. Amint nyernek szinte biztosan azonnal hatba szurjak a masikat, de mindket fel arra jatszik, hogy ok fognak kikerulni ebbol gyoztesen.
 • Tetsuo #1
  Megszűntek a kémkedésre utaló bizonyítékok? A demokrácia fellegvárában kormányok politikája alapján tiltják- engedélyezik cégek működését. Szép.