Berta Sándor

Facebook-Xiaomi kooperáció jöhet

A közösségi platformhoz való hozzáféréseket jelenleg blokkolják a távol-keleti országban, ezen változtatna Mark Zuckerberg.

A Facebook vezetőjének reményei szerint ha tulajdonrészt szereznének a Xiaomiban, akkor az javíthatna a társaság és Peking kapcsolatán. A menedzser találkozóra hívta Lei Junt, a mobiltelefon-gyártó vezérigazgatóját. A megbeszélésre egy 1,1 milliárd dolláros befektetési kör előtt került sor, de nem volt sikeres - minderről bennfentesekre hivatkozva a Reuters számolt be.

A két üzletember tavaly októberben találkozott a kínai fővárosban. Az egyeztetés során az volt a fő téma, hogy a két óriáscég között vajon lehetséges-e bármilyen együttműködés vagy sem. Az egyik bennfentes közlése szerint a tárgyalások már 2014 közepe óta tartottak. Miután a Facebook ellen jelenleg blokád van Kínában, ezért Lei Jun szerint kockázatos lépés lett volna, ha a portál Xiaomi-részvényeket vásárol. A két fél egyaránt azt tartotta fontosnak, hogy még ismertebbé tegye a saját márkáját. A Xiaomi ugyan Kínában piacvezető, de Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban még viszonylag ismeretlen, míg a Facebook pont Kínában szorult háttérbe. Zuckerberg ennek ellenére nem adta fel a küzdelmet.

A Facebook értékesítő irodát nyitna Kínában a helyi hirdetőinek a kiszolgálására és Mark Zuckerberg is népszerűsítette az ázsiai országban a platformot. A Xiaomi immár a harmadik legnagyobb mobilgyártónak számít és lépésről-lépésre terjeszkedik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    Japánban és dél koreában nincs blokkolva, mégis bukás ott is a facebook.
  • caius marius #1
    Hát ezt Zukorberger erősen bukta szerintem. Nem véletlen van az ott blokkolva...