Berta Sándor

A szoftver­hibáktól is védenék a fogyasztókat

A jelenleg alkalmazott fogyasztóvédelmi jogszabályok 30 évesek, fontos lenne módosítani vagy kiváltani azokat.

A német szövetségi tartományok fogyasztóvédelmi minisztereinek konferenciája (VSMK) megállapította, hogy a jövőben a felhasználókat a mostaninál jobban kell védeni a szoftverhibák miatt keletkezett károktól. Azok ugyanis nem csupán egyetlen személy számítógépét érinthetik, hanem akár egy vállalat teljes infrastruktúráját és IT-rendszerét is. A politikusok éppen ezért szorgalmazták egy új digitális termékfelelősségi törvény kidolgozását és bevezetését, különösen annak tükrében, hogy a jelenleg használt szabályok több mint 30 évesek.

Claus Christian Claussen, Schleswig-Holstein szövetségi tartomány fogyasztóvédelmi minisztere hangsúlyozta, hogy a német államnak meg kell vizsgálnia a megfelelő intézkedések bevezetését. A jövőben bevezetett és alkalmazott termékfelelősségi jogszabály már a digitális károkra, például az adatvesztésekre is ki kell terjedjen. A politikus rámutatott, hogy a most hatályos termékfelelősségi törvény egy 1985-ös (!) európai uniós irányelven alapul, így nem felel meg a jelenlegi követelményeknek, különösen a szoftverek egyre növekvő jelentőségének. Ezért azt akarják, hogy egy felhasználóbarát, digitális szabályozást vezessenek be.

Az Európai Parlament Belső Piacért és Jogi Esetekért Felelős Bizottságának tagjai 2017 novemberében fogadtak el először egységes szabályokat a digitális tartalmakra és szolgáltatásokra vonatkozó fogyasztóvédelemmel kapcsolatban. Akkor kimondták, hogy az új szabályok egyaránt vonatkozni fognak a zeneszámokra, a filmekre, az alkalmazásokra, a játékokra és a számítógépes programokra - függetlenül attól, hogy azok milyen formában vagy adathordozón (CD, DVD, letöltés, streaming, közösségi média stb.) érhetők el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #1
    Van mit keresni itt a jognak.
    Csak egy extrém példa. Ha egy sw vagy IoT eszköz plain text jelszavakat küldözget a hálózaton, akkor az vétkes hanyagság és a kárért a gyártó is felelős.
    Mint ahogy ha egy autógyár mérnöke műszakilag nem megfelelő féket épít az autóba, akkor az autó üzemét meg lehet tiltani a károkért meg polgári perben perelni.
    De a SW fejlesztés kisunnyogott a szigor alól.