Berta Sándor

Vezeték nélküli vérnyomás­mérés bőrre ragasztható szenzorral

Az érzékelő számos dologra alkalmazható.

Az Oszakai Egyetem és a Joanneum Research kutatói két esztendő alatt egy olyan rendkívül vékony szenzort fejlesztettek ki, amely egyrészt képes a legfontosabb élettani jellemzőket mérni, másrészt a segítségével - és a végzett tevékenységek függvényében - naponta akár 200 mJ energia is termelhető.

A bőrön elhelyezhető érzékelő lehetővé teszi a vérnyomás és a pulzus vezeték nélküli megmérését. Barbara Stadlober, a Joanneum Research kutatási csoportvezetője kijelentette, hogy az elektronikus szenzortapaszuk a jövőben használható lesz a szív- és érrendszeri betegségek, a stressztényezők és az alvási apnoe kiszűrésére.

Andreas Petritz és Esther Karner-Petritz két éven át dolgoztak az Oszakai Egyetem Sekitani Laboratóriumában. A két szakértő elmondta, hogy az érzékelőt két vékony elektródafelület között helyezték el és rendkívül érzékeny. A fő tapasztalatuk az volt, hogy a vastag hordozórétegek elkerülésével a sokszorosára sikerült növelni a szenzor érzékenységét. Ennek köszönhetően mérhető akár az emberi erek rugalmassága és a vérnyomás is. A rögzített adatok okostelefonra is továbbíthatók vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. A megalkotott érzékelő a világ első, rendkívül rugalmas piezoelektromos szenzora.

Az érzékelő hordása esetén guggolásokkal vagy más tevékenységekkel energia is termelhető. Stadlober közölte, hogy a naponta maximálisan termelhető 200 mJ tökéletesen elegendő a vérnyomás napi három alkalommal való mérésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #1
    Szeretem az ilyen értelmes cikkeket, amiben egy szó sincs arról, hogy mi is a találmány lényege, hogy a tökömben mér nyomást.