Berta Sándor

Az év második felében jöhet a Windows 10X

Az operációs rendszer új változatának megjelenése hónapokat csúszhat.

Tavaly júliusban Mary Jo Foley, a Microsoft ügyeit jól ismerő blogger és újságíró arról számolt be, hogy a Windows 10X első kiadása idén tavasszal érkezik. Az új operációs rendszer ARM chipeket is támogathat és fejlettebb készenléti funkciót kaphat. Januárban viszont az derült ki, hogy a Windows 10-et új külsővel ruházhatják fel, s a Sun Valley kódnéven fejlesztett módosított kezelőfelület kapocs lehet a Windows 10 és a Windows 10X között. Ez többek között azt jelenti, hogy a hagyományos Windows 10 is egy olyan cselekvési központot és lekerekített sarkokat fog kapni, mint a Windows 10X.

A Windows Central most azt közölte, hogy a Windows 10X a legújabb információk alapján az esztendő második felében jelenik meg. Ugyan az eredeti tervek tavaszi megjelenésről szóltak, de a redmondi konszern szakemberei úgy döntöttek, hogy elhalasztják az időpontot és további optimalizálásokat végeznek az operációs rendszer új kiadásán. A folyamat keretében ugyanakkor nem látják el új funkciókkal a Windows 10X-et, így a verzió a klasszikus Win32-programok támogatása nélkül érkezik, ez a funkció azonban később bekerül majd a szoftverbe.

A Windows 10X eleinte kizárólag az oktatási és az üzleti ügyfelek számára lesz elérhető, ennek oka, hogy a Microsoft elsősorban a Google Chrome OS ellenfelének szánja. Ezért az első Windows 10X-termékek olcsó és könnyű laptopok lesznek. A két képernyővel ellátott készülékekre, például a Surface Neóra csak ezután, legkorábban jövőre kerülhet fel az új operációs rendszer változat. A Microsoft nem kommentálta a Windows Central értesüléseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #3
    Akkor benyujtok en is szabadalmi pert, mondjuk az autogyartok ellen, mert az en osom talalta fel a kereket. Meg amugy is az Apple se hasznalja fel a kerek idomot, de a teglalapot se.
  • kvp #2
    Ha megvan meg a szabadalmuk, akkor joguk van hozza, bar jo esellyel kereszt licensz megallpodast kotott egymassal a ket ceg. (lassan tobb jogasz lesz mindket cegnel mint fejlesztomernok)
  • Csaba161 #1

    Csak aztán nehogy beperelje az Apple az MS-t a lekerekített sarkú téglalapok miatt...