Berta Sándor

2021 elején jöhet a Windows 10X első verziója

Úgy tűnik, hogy az új változatra a felhasználóknak nem csupán őszig kell várniuk.

Másfél héttel ezelőtt a The WinCentral arról tudósított, hogy a Windows 10X operációs rendszer akár már októberben elérhető lehet, ráadásul a 20H2 nevű Windows 10 funkciófrissítéssel (2009-es verzió) együtt érkezhet a felhasználók számítógépeire. Viszont most Mary Jo Foley, a Microsoft ügyeit jól ismerő blogger és újságíró arról számolt be, hogy a Windows 10X első kiadása csak jövő tavasszal érkezik.

Az elsőnek megjelenő operációs rendszer kizárólag az egy kijelzővel rendelkező készülékeken fog működni, a két képernyős eszközöket támogató Windows 10X verzió csak 2022 elején jön majd. A döntés hátterében valószínűleg az állhat, hogy a szoftverből hiányzik a Win32-alkalmazások támogatása, illetve további optimalizálásokra lesz szükség. A Win32 szoftverek támogatásának hiánya azt jelenti, hogy így az új változat az Univerzális Windows Platform (UWP) és a webes alkalmazások használatára lenne utalva.

Az első egy kijelzős Windows 10X operációs rendszerrel ellátott termékek várhatóan az üzleti megrendelők és az oktatási szektor számára fognak készülni. Foley szerint a Win32-alkalmazások támogatásának hiánya minden bizonnyal arra vezethető vissza, hogy azok futtatásához túl sok erőforrásra lenne szükség és a programok teljesítményével kapcsolatos problémák is előfordulhatnak. A Microsoft viszont azt tervezi, hogy a funkciót integrálja az operációs rendszerbe, de ez csupán 2022-ig történik meg.

Még egy fontos változás is várható. 2021-től a redmondi óriáscég már csak évente egy funkciófrissítést fog kiadni azért, hogy még több fejlesztőt irányíthasson át a Windows 10X-projektre. Mindez azt jelentheti, hogy az egyes esztendők első félévében érkezhet majd a Windows 10X új kiadása, míg a második félévében jöhetnek a Windows 10 funkciófrissítései.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!