Gyurkity Péter

Gyors helyreállás jön az okostelefonoknál

Szokatlan időszakban ugrik nagyot a piac, ez két fő okból következik be.

Az okostelefonok területével kapcsolatban nemrég arról olvashattunk, hogy a tavalyi visszaesés nem volt olyan nagy mértékű, mint azt korábban várták, ez már önmagában is jó hírnek számított. Most egy friss felmérés vetíti előre a gyors helyreállást, amelyre ráadásul egy kifejezetten szokatlan időszakban kerül sor.

A TrendForce tette közzé a napokban saját friss anyagát, amelyben a globális okostelefonos piacra, annak fő számaira koncentrálnak, mégpedig az idei évre vonatkozóan. Ebben leszögezik, hogy meglehetősen gyors lesz a helyreállás, hiszen 2021 során már nagyjából 9 százalékkal több ilyen készüléket gyártanak majd le a különböző cégek, mint tavaly, ezzel a teljes darabszám elérheti az 1,36 milliárdot. Az első naptári negyedévben ráadásul ennél is jóval nagyobb lesz a különbség, hiszen 25 százalékkal ugrik meg a legyártott telefonok száma, legalábbis a tavalyi év hasonló időszakához képest, ami azért számít meglepetésnek, mert az első negyedben általában mérsékelt keresletről és az emiatt bekövetkező visszaesésről számolhatunk be.

A piackutató cég két fő okot említ meg az előrejelzésben, mint a növekedés mozgatórugói. Az első szerint az iPhone 12 kifejezetten népszerűnek bizonyult, ezek a készülékek gyors ütemben találnak gazdára, ezzel egy időben pedig a Huawei elleni szankciók miatt vérszemet kapott egyéb kínai gyártók szintén gyors ütemben igyekeznek növelni saját volumenüket. A tavalyi év utolsó periódusához képest ismét átrajzolódik majd a gyártók rangsora, itt újból a Samsung lesz az első helyen, mégpedig 18,1 százalékos piaci részesedéssel (az első negyedévet tekintve), miközben az Apple a második helyre szorul vissza a maga 15,8 százalékával, alig megelőzve a 15,2 százalékra feljövő Xiaomit. Az Oppo közvetlenül saját riválisa után helyezkedik majd el a listán, a Vivo kissé leszakadva követi őket az ötödik helyen, míg a Huawei már csak a hatodik helyre lesz jó a periódusban.

Az oltások számának növekedésével, a védelem javulásával a kereslet további erősödésére számíthatunk, nyilván a fenti gyártók is erre szeretnének építeni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!