Berta Sándor

Rosszak az Apple program­boltjának algoritmusai?

Komoly kritikák merültek fel az alkalmazott megoldásokkal szemben.

Kosta Eleftheriou szoftverfejlesztő számos Twitter-bejegyzésében támadta az Apple App Store rendszerét, többek között azt állítva, hogy az elősegíti az átverős és álprogramok, például az évente 2 millió dollár bevételt szerző KeyWatch megjelentetését és terjesztését. A szakember a FlickType nevű Apple Watch billentyűzetet készíti és számos esetben szembesült a termékét lemásoló alkalmazásokkal, amelyek még az általa használt reklámvideókat is átvették. Erről a The Verge és 9to5Mac számolt be.

Az ilyen jellegű másolt szoftverek miatt akár több millió dolláros károk is keletkezhetnek, mert az eredeti termékek használatára pénzre vagy előfizetésre van szükség. Eleftheriou példaként egy háttérkép-programot említett. A fejlesztő nem csupán azzal vádolta meg az Apple-t, hogy nem ellenőrzi túl szigorúan az alkalmazásboltjában lévő termékeket, hanem azzal is, hogy a rendszerben használt algoritmusok elősegítik az ilyen jellegű átverős vagy álszoftverek elterjedését.

A vitatott programok közül sok, még olyanok is, amelyek nem is működnek igazán, az App Store listáján vezető helyet érnek el. Ez amiatt lehetséges, mert általában kiemelkedő, 5 csillagos értékelést kapnak. Eleftheriou szerint ezeket az ajánlásokat megvásárolják azért, hogy az adott alkalmazások jó helyre kerüljenek a listán. Az ajánlások rangsorolásáért felelős rendszer csak súlyosbítja a helyzetet, mert hamis biztonságérzetet ad az ügyfeleknek, akik emiatt úgy vélik, hogy az adott szoftver jó.

A fejlesztő kifogásolta azt is, hogy a rangsorolásért felelős algoritmusok a valódi készítőknek gyakorlatilag esélyt sem adnak arra, hogy a termékeikkel előkelő helyekre kerüljenek. Eleftheriou nem az egyetlen érintett szakember, aki úgy érzi, hogy elvették tőle a siker esélyét és azt vetette az Apple szemére, hogy az algoritmusai könnyen kijátszhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Az Apple elso sorban penzt szeretne. Ez azt jelenti, hogy azokat a megoldasokat fogja tamogatni, amik neki tobb penzt hoznak. Ha ezek rosszabb minoseguek mint az ingyenes szoftverek, akkor is.

    Jelen esetben ha heti 8 dollart szamlaz ki a csalo program, akkor annak kb. 30%-at megkapja az Apple. Egy ingyenes vagy olcso, de jolmukodo program eseten ez a bevetel nem jelenik meg. Tehat az Apple-nek erdeke, hogy minel dragabb programok minel tobb penzt nyuljanak le a felhasznaloktol. Es ha azok ezt kifizetik, akkor nekik is tobb beveteluk lesz. A minoseg teljesen lenyegtelen, a lenyeg, hogy az emberek fizessenek, lehetoleg minel tobbet. Minden tisztan piaci alapon mukodo ceg ezt teszi ha az adott piacon (apple app. store) monopolhelyzetben van.