Berta Sándor

Ismét a telefonok lassítása miatt perelik az Apple-t

Úgy tűnik, hogy a kaliforniai konszern még nem dőlhet hátra.

Tavaly február elején a francia versenyhivatal, a Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression Des Fraudes (DGCCRF) bejelentette, hogy 25 millió euró megfizetésére kötelezte az Apple-t azért, mert 2017 végén kiderült, hogy szándékosan visszafogta egyes régebbi telefontípusok teljesítményét, hogy megelőzze a nem kívánt problémákat és erről a lépésről semmilyen formában sem tájékoztatta az érintett felhasználókat. 2020 márciusában pedig ismertté vált, hogy a társaság inkább elkerülne egy éveken át tartó jogi eljárást az Amerikai Egyesült Államokban és kész fizetni egy bizonyos összeget az érintett vásárlóknak.

Most egy portugáliai fogyasztóvédelmi szervezet, a Deco Proteste vádolta meg az óriáscéget azzal, hogy célzottan és szándékosan lassította le a régebbi iPhone készülékeket szoftverfrissítések segítségével azért, hogy a felhasználókat rávegye az újabb modellekre való átváltásra.

A Deco Proteste emellett azt vetette a vállalat szemére, hogy folyamatosan értesítésekkel zaklatta a készülékek tulajdonosait és gyakorlatilag addig "üldözte" ilyen módon az érintetteket, amíg azok fel nem telepítették a legújabb szoftvereket a telefonjaikra. Az igazi kálváriájuk azonban csak ezután kezdődött, hiszen a rendszer állandóan belassult.

A konkrét kereset az iPhone 6 és 6s sorozatú termékekkel kapcsolatos vélt manipulációkra vonatkozik, de a beadványhoz bármely másik Apple modell tulajdonosai is csatlakozhatnak. Az ugyanakkor egyelőre kérdéses, hogy a fogyasztóvédelmi szervezet sikerrel jár-e. A belassulásokat és a nem zökkenőmentes működést ugyanis pont okozhatta a régebbi hardver, így az állítólagos manipuláció bizonyítása nagyon nehéz lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • pakeszke #14
  intelt kellene perelni...
  tudtommal az AMDt nem erintette
 • pakeszke #13
  Ide hamuzzon főnök.
  Utoljára szerkesztette: pakeszke, 2021.03.05. 12:19:45
 • t_robert #12
  a helyzet az, hogy a hardver és a szoftver adott korban kéz a kézben jár. Legyen szó alkalmazásról vagy akár operációs rendszerről. Így igen csak nagy különbség lesz egy 2005-ben használt hardver és rendszer erőforrás igénye és egy 2021-ben korszerű hardver és rendszer közt. És persze elkövetkezik majd az az idő mikor egy mai hardver lesz karcsú az akkori követelményekhez.
 • t_robert #11
  ez könnyen ellenőrizhető... ha van rá programod amivel meg tudod nézni, hogy egy 3 évvel ezelőtti rendszerben mennyi háttér és előtér folyamat fut és az új rendszerben mennyi. Attól, hogy te nem látod őket és nem indítod, még ott ügyködnek a háttérben automatikusan tucatszámra.
 • t_robert #10
  Általában a helyzet az, hogy a rendszerek újabb és újabb verzió egyre nagyobb erőforrás igénnyel járnak. Amit az okoz, hogy miközben fejlesztik a rendszereket egyre több dolgot és bonyolultabbakat biznak rájuk. ami egyre nagyobb teljesítményeket igényelnek. Vagyis az újabb rendszerek inkább jobban merítik az energiát. Ami ha társul az idő miatt egyre öregedő aksikkal, melyek kapacitása amúgy is hanyatlik. Simán rosszabb eredmény jön ki az öreg telefonon az újabb rendszerrel.
 • Sequoyah #9
  Lehetne, de azert nem mindegy az se, hogy egyedi esetekrol van szo, vagy szandekosan az uzletmodell resze, es minden egyes uj verzio elavultatja a regebbi modelleket.
 • Gabbbbbbbbbbbb #8
  Egyébként lehetne MS-t perelni. Windows 7 teljesítménye a béke segge alatt van a Spectre/Meltdown patch óta, a jobb hatásfokú fixet csak a Win10 kapta meg.

  (A szóban forgó készülékeken az Apple lassította a processzor órajelét is, gyenge akkumulátorfeszültségre hivatkozva)
 • Sequoyah #7
  Semmi olyan funkcio nincs a legujabb iOS verziokban, ami folyamatosan tobb teljesitmenyt igenyelne a 3 evvel korabbihoz kepest.
  Maximum a fotos kepfeldolgozasi algoritmus lehetne ilyen, de egyreszt ezeket pont nem nagyon szoktak megkapni a korabbi modellek, masreszt konnyen merheto a fogyasztas nelkule.

  Ha pedig megis beletesznek olyan uj funkciot ami leszivja az akkumlatort a regi tipusokon, akkor meg ne eroszakoljak rank, hanem lehessen elutasitani a frissitest.

  Az en Xs-em iden lesz 3 eves, es eszem agaban sincs lecserelni, pont olyan jol megy mint uj koraban. Ha az oszi frissites utan ez is hirtelen rossz lesz, akkor az tobb mint gyanus...
 • asgh #6
  Tehát ha a windows 10 felrakható egy 2005-ös PC-re, amit még XP-vel vettél, akkor lehetne perelni az MS-t, hogy összejátszik a hardvergyártókkal és szándékosan lassítja a windowst a régebbi hardvereken?
  Nem lehetséges, hogy a hardver fejlődésével, az azt kihasználó szoftverek is fejlődnek és idővel elérnek egy határt, amikor a next gen szoftver már olyan szinten támaszkodik az új hardverre, hogy a régebbi vason elfut ugyan, de csak kompromisszumokkal?
  Nem állítom, hogy a lassulásoknak csak ez lehet az egyetlen oka, csak azt, hogy a szoftver verziók összehasonlítása önmagában még nem elég bizonyíték a szándékos lassításra.
 • M2 #5
  Van egy egészen egyértelmű és könnyen bizonyítható jelenség: régi készülékre fel kell tenni a legutóbbi operációs rendszert, amit még kiadtak rá, meg a legelsőt, amivel megjelent.
  Mindig ég és föld a különbség sebességben! Emiatt járna nekik (meg az összes többi gyártónak) egy nagyon durva kártérítési és környezetkárosítási büntetés!