14
  • pakeszke
    #14
    intelt kellene perelni...
    tudtommal az AMDt nem erintette
  • pakeszke
    #13
    Ide hamuzzon főnök.
    Utoljára szerkesztette: pakeszke, 2021.03.05. 12:19:45
  • t_robert
    #12
    a helyzet az, hogy a hardver és a szoftver adott korban kéz a kézben jár. Legyen szó alkalmazásról vagy akár operációs rendszerről. Így igen csak nagy különbség lesz egy 2005-ben használt hardver és rendszer erőforrás igénye és egy 2021-ben korszerű hardver és rendszer közt. És persze elkövetkezik majd az az idő mikor egy mai hardver lesz karcsú az akkori követelményekhez.
  • t_robert
    #11
    ez könnyen ellenőrizhető... ha van rá programod amivel meg tudod nézni, hogy egy 3 évvel ezelőtti rendszerben mennyi háttér és előtér folyamat fut és az új rendszerben mennyi. Attól, hogy te nem látod őket és nem indítod, még ott ügyködnek a háttérben automatikusan tucatszámra.
  • t_robert
    #10
    Általában a helyzet az, hogy a rendszerek újabb és újabb verzió egyre nagyobb erőforrás igénnyel járnak. Amit az okoz, hogy miközben fejlesztik a rendszereket egyre több dolgot és bonyolultabbakat biznak rájuk. ami egyre nagyobb teljesítményeket igényelnek. Vagyis az újabb rendszerek inkább jobban merítik az energiát. Ami ha társul az idő miatt egyre öregedő aksikkal, melyek kapacitása amúgy is hanyatlik. Simán rosszabb eredmény jön ki az öreg telefonon az újabb rendszerrel.
  • Sequoyah
    #9
    Lehetne, de azert nem mindegy az se, hogy egyedi esetekrol van szo, vagy szandekosan az uzletmodell resze, es minden egyes uj verzio elavultatja a regebbi modelleket.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #8
    Egyébként lehetne MS-t perelni. Windows 7 teljesítménye a béke segge alatt van a Spectre/Meltdown patch óta, a jobb hatásfokú fixet csak a Win10 kapta meg.

    (A szóban forgó készülékeken az Apple lassította a processzor órajelét is, gyenge akkumulátorfeszültségre hivatkozva)
  • Sequoyah
    #7
    Semmi olyan funkcio nincs a legujabb iOS verziokban, ami folyamatosan tobb teljesitmenyt igenyelne a 3 evvel korabbihoz kepest.
    Maximum a fotos kepfeldolgozasi algoritmus lehetne ilyen, de egyreszt ezeket pont nem nagyon szoktak megkapni a korabbi modellek, masreszt konnyen merheto a fogyasztas nelkule.

    Ha pedig megis beletesznek olyan uj funkciot ami leszivja az akkumlatort a regi tipusokon, akkor meg ne eroszakoljak rank, hanem lehessen elutasitani a frissitest.

    Az en Xs-em iden lesz 3 eves, es eszem agaban sincs lecserelni, pont olyan jol megy mint uj koraban. Ha az oszi frissites utan ez is hirtelen rossz lesz, akkor az tobb mint gyanus...
  • asgh
    #6
    Tehát ha a windows 10 felrakható egy 2005-ös PC-re, amit még XP-vel vettél, akkor lehetne perelni az MS-t, hogy összejátszik a hardvergyártókkal és szándékosan lassítja a windowst a régebbi hardvereken?
    Nem lehetséges, hogy a hardver fejlődésével, az azt kihasználó szoftverek is fejlődnek és idővel elérnek egy határt, amikor a next gen szoftver már olyan szinten támaszkodik az új hardverre, hogy a régebbi vason elfut ugyan, de csak kompromisszumokkal?
    Nem állítom, hogy a lassulásoknak csak ez lehet az egyetlen oka, csak azt, hogy a szoftver verziók összehasonlítása önmagában még nem elég bizonyíték a szándékos lassításra.
  • M2 #5
    Van egy egészen egyértelmű és könnyen bizonyítható jelenség: régi készülékre fel kell tenni a legutóbbi operációs rendszert, amit még kiadtak rá, meg a legelsőt, amivel megjelent.
    Mindig ég és föld a különbség sebességben! Emiatt járna nekik (meg az összes többi gyártónak) egy nagyon durva kártérítési és környezetkárosítási büntetés!
  • Vanek úr
    #4
    Amiről részletesen írsz szoftveres visszafogás, az benne van a hír első hosszabb bekezdésében. Amire viszont reagáltál és a cikkben is benne van újabb bekezdésben, az egy másik hiba, amiért szintén perelnek. Nem kellene összemosni a kettőt, mert két külön ügy, két külön problémával, csak a hibajelenség ugyanaz.
  • t_robert
    #3
    én is kérek 18 millió dollár kártérítést, mert azzal, hogy lassult a telefon engem is súlyos lelki kár ért. Éppen villogni akartam azzal nekem is ifosom van erre kiderült lassú. A csaj meg jól kiröhögött, hogy nem csak a telóm lassú, akkor hanem a pöcsöm is biztos rövidebb... :)
    követelem, hogy kompenzálják a telefon miatt engem ért lelki traumát.... :)
  • asgh
    #2
    "A belassulásokat és a nem zökkenőmentes működést ugyanis pont okozhatta a régebbi hardver, így az állítólagos manipuláció bizonyítása nagyon nehéz lesz."

    Konkrétan az elöregedett aksi miatt lassította be a rendszert az iOS, hogy ha a töltés egy adott szint alá esett, akkor ne kapcsoljon ki a telefon egyik pillanatról a másikra. Elég sokszor és elég alaposan kitárgyalták már ezt szinte minden létező fórumon.

    Az Apple fogyasztóvédelmi szempontból valóban felelőssé tehető, de nem a lassítás miatt, hanem mert nem kommunikálta a vásárlókkal, hogy miért történik és hogy nem csak a készülék, hanem az aksi cseréje is megoldás lehet a problémára. Ezt el is ismerték és változtattak a gyakorlaton.

    Már csak az a kérdés, hogy egy fogyasztóvédelmi szervezet mi a rákért perel utólag egy forgalomból kivont modell miatt. Mármint a kattintásvadászatot leszámítva persze.
  • t_robert
    #1
    valaki már megint pénzt akar szerezni....