JohnnyCage

Az AOL - Time Warner a Napster ellen

[Register] A Napster a Bertelsmann AG-val való megegyezést követően egy új, fizetős szolgáltatás felé vette az irányt. A Bertelsmann nagyon bízik a Napsterben, de a többi nagy zenekiadó ellenzi a Napster terveinek megvalósítását.

A Bertelsmann tavalyi, hirtelen kibékülése a Napsterrel nagy visszhangot váltott ki a lemezkiadók köreiben. A BMG anyacége lépését azzal magyarázta, hogy a Napster nem ellensége a zeneiparnak, és együttes erővel létrehozható egy olyan szolgáltatás, amely a zenekiadóknak, a Napsternek és a felhasználóknak egyaránt előnyös lenne.

A Napster szolgáltatása mp3 zenefájlok interneten keresztüli továbbítását teszi lehetővé a felhasználók között. Minden felhasználó elérhetővé teszi számítógépéről azokat a zeneszámokat amellyel rendelkezik, így a hálózatban mindenki megtalálhatja valahol azt a zenét, amit meg szeretne hallgatni.

A zenekiadók természetesen hamar felfigyeltek az illegális szolgáltatásra, és kártérítési pereket indítottak a Napster készítője, a Napster Inc. ellen. A Bertelsmann, és általa a BMG volt az első lemezkiadó, amely beismerte, hogy ellenségeskedés helyett célszerűbb lenne összefogni. A társaság tavaly októberben összefogott a Napsterrel, és a többi kiadó csatlakozását kérte.

A többi négy nagy lemezkiadó, a Sony Music, a Polygram, a Universal és a Warner Music azonban elutasította a Bertelsmann kérését, és emellett egyet nem értésüket fejezték ki a Bertelsmann-nak. Tavaly október óta a Bertelsmann-nak sikerült megnyernie néhány független kiadó támogatását, de a Napster új, fizetős szolgáltatása csak akkor lehet életképes, ha a nagy kiadók is csatlakoznak. A Bertelsmann-Napster páros tervezett szolgáltatásának sikeressége ugyanis attól függ, hogy milyen zeneszámok terjesztésére lesz joga a két cégnek. A szakemberek úgy vélik, a felhasználó abban a pillanatban elpártolna a szolgáltatástól, hogy egy általa keresett zeneszámot nem talál meg azon. Az összes zene terjesztésének joga pedig csak úgy szerezhető meg, ha a Napster és a Bertelsmann a többi nagy kiadóval is egyezséget köt.

A Bertelsmann mindent megtesz, hogy a másik négy nagy kiadó támogatását elnyerje, de eddig nem történt komoly előrelépés. Az America OnLine és a Time Warner egyesüléséből nemrég született AOL Time Warner a napokban ismét hangot adott a szolgáltatással szembeni ellenszenvének. Az AOL Time Warner a Warner Music anyacége, így amennyiben az AOL Time Warner nem jut egyezségre a Bertelsmann-nal, az új szolgáltatásból hiányozni fognak a Warner Music által forgalmazott zenék, ez pedig komolyan rontaná a Napster jövőbeli sikerét.

"A közelmúltban megbeszéléseket folytattunk a Bertelsmann-nal," - mondta Richard Parsons, az AOL Time Warner egyik vezetője, "de nem látunk ígéretes üzletpolitikát a társaság álmai mellett."

A Napster-Bertelsmann párosnak nem jobbak a kilátásai a többi kiadót tekintve sem. Tavaly ősz óta nem változott a kiadók álláspontja, sőt a Universal kimondottan elhatárolja magát a Napsterrel való együttműködéstől. Egy, a Napsterével párhuzamos perben, amelyben a kiadók az mp3.com-ot perelték, az összes kiadó megegyezett a jogsértéssel vádolt internetes szolgáltatóval, kivéve a Universalt. A Universal úgy tűnik, nem felejt egy könnyen.

A Universal akkor anyagi szempontból jól döntött, mert a bíróság jóval nagyobb kártérítési összeget ítélt oda, mint amennyit az mp3.com a vele megegyező kiadóknak fizetett. A Universal feltehetőem most is hasonló végeredményre számít, de mostmár a BMG kivételével mindegyik felperes ezt az utat választotta. Ez azonban tovább rontja a Bertelsmann-Napster esélyeit a sikerre, mert a Napsternek az MP3.com-mal ellenben nincs elég pénze, hogy kifizesse a várhatóan elég jelentős kártérítési összegeket.

A mostani kedvezőtlen fejlemények ellenére a Napster és a Bertelsmann továbbra is bízik a jövőben indítandó új, fizetős szolgáltatás sikerében, és a két cég mindent meg is tesz, hogy célját elérje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!